Hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH o Ukrajini “podijelila” poslanike

Vijesti 03. mar 202211:33 > 12:32 0 komentara
Youtube

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine o postupanju institucija BiH po pitanju agresije Ruske Federacije na Ukrajinu zakazana je za sutra, 4. mart. Sjednicu je zahtijevalo devetero poslanika. No, mišljenja poslanika su podijeljena.

SNSD-ova koalicija neće prisustvovati

Poslanički klubovi SNSD-a i SDS/PDP/DNS su odlučili da neće prisustvovati.

“Uvjereni smo da je ta sjednica zakazana da bi produbila podjele i izazivala sukobe u BiH, uvlačeći nas u raspravu o sukobima u Ukrajini. Pored toga, Parlamentarna skupština BiH nije zadužena za spoljnu politiku, koja je Ustavom definisana kao nadležnost Predsjedništva BiH, čiji su članovi iz Federacije BiH juče odbili da raspravljaju o istoj temi na prijedlog srpskog člana Predsjedništva BiH. Poslanici iz Republike Srpske posvećeni su očuvanju mira, očuvanju Dejtonskog sporazuma i ustavnih principa koji definišu jednaka prava tri naroda i dva entiteta”, navedeno je u saopćenju.

Magazinović: To su obične kukavice

Saša Magazinović, jedna od poslanika koji je tražio hitnu sjednicu, kazao je kako je dobio informaciju da se poslanici SNSD-a sutra neće pojaviti na sjednici.

“Ne čudi me jer su to obične kukavice koje misle kako im se kaže i rade šta im se kaže. Iz greške u grešku”, naveo je Magazinović.

Šarović: Sjednica nepotrebna

SDS-ov Mirko Šarović kazao je kako je sazivanje ove sjednice nepotrebno i da ova rasprava treba biti na Predsjedništvu BiH.

“Spoljna politika je u isključivoj nadležnosti Predsjedništva BiH a vidjeli smo juče da nisu htjeli da ovo pitanje uvrste na dnevni red sjednice”, naglasio je Šarović.

On je kazao da ne vidi da bi rasprava o krizi u Ukrajini u Parlamentu BiH imala bilo kakve koristi.

“Prava tema za Parlament BiH je kako da zaštitimo naše građane da ne budu gladni i da prežive u ovoj situaciji kada vlast nema bilo kakvih suštinskih mjera kako da zaštiti svoje stanovništvo. Pogledajte scene ispred tržnih centara gdje građani u vrećama nose brašno i druge potrepštine. O tome treba da imamo vanrednu ili redovnu sjednicu Parlamenta BiH ali i skupština Republike Srpske i Federacije BiH”, naveo je Šarović.

Zahtjev Trojke

U zahtjevu trojke navodi se kako je BiH jedna od rijetkih evropskih država koja je agresiju na Ukrajinu osudila, ali nije poduzela konkretne poteze.

“Potrebno je da Predstavnički dom održi hitnu sjednicu kako bi naložio Vijeću ministara BiH da poduzme određene mjere, uključujući omogućavanje ulaska ukrajinskih građana u BiH sa ličnim kartama, produženje njihovog bezviznog boravka sa 30 na 90 dana, osiguranje smještaja, slanje medicinske i druge humanitarne pomoći Ukrajini, ali i uvođenje sankcija fizičkim i pravnim licima iz Ruske Federacije, te da sugeriše Predsjedništvu BiH da Ukrajini doznači vojnu pomoć”, navodi se u zahtjevu.

Situaciju u Ukrajini pratite OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!