Dr. Dragić jedini bh. naučnik u "Who's Who in the World"

Među više od 60 hiljada uglednih i utjecajnih osoba iz svih oblasti ljudskoga djelovanja koji su našli mjesto u publikaciji „Who's Who in the World“ (Ko je ko u svijetu), koju svake godine izdaje ugledni američki Marquis, našlo se ime univerzitetskog profesora Marka Dragića kao jedinoga naučnika iz Bosne i Hercegovine.

Dr. Dragić jedini bh. naučnik u "Who's Who in the World" Izvor: Fena
Marquisova publikacija je već desetljećima standard za sveobuhvatnost i pouzdanost biografskih podataka najznačajnijih osoba na svijetu iz svih oblasti djelovanja od politike, ekonomije, nauke do sporta, kulture i umjetnosti. Svake godine Marquis na više od 2.800 stranica objavi osnovne biografske podatke o najznačajnijim osobama u svijetu, a sama ova publikacija nudi istraživačima jedinstven i tačan uvid u podatke o svima onima koji su dali izniman doprinos u bilo kojoj oblasti ljudske djelatnosti.

U prošlogodišnjoj i pretprošlogodišnjoj publikaciji Who's Who in the World prof. dr. Marko Dragić jedini je iz naučne zajednice BiH i ujedno jedina nepolitička osoba iz naše zemlje koju su Marquisovi priređivači odlučili uvrstiti u svoju zbirku biografskih podataka.

"Za mene je to bilo veliko iznenađenje, ali i čast jer očito je da netko izvan ovih prostora vrjednuje ono što sam radio i radim u svojoj naučnoj karijeri. Vjerujem da to može biti poticaj za sve entuzijaste koji i u ovakvoj BiH gdje je nauka u trećem planu i gdje se malo ili nikako ulaže u nauku odlučuje posvetiti tomu", kaže prof. dr. Dragić.

Način uvrštavanja u publikaciju reguliran je tako da Istraživački odbor uredništva proučava međunarodne reference osoba koje se ističu u svojim područjima rada, naučne časopise, novine i ostale medije kako bi se pronašlo najuspješnije ljude iz raznih područja ljudske djelatnosti. Uredništvo, osim toga, pregledava i istražuje članstva u prestižnim profesionalnim udrugama. Osnovni kriterij izbora osobe i uvrštavanja biografije u ovu enciklopediju su izvrsnost pojedinca i njegova dostignuća u najužoj struci te njegova međunarodna aktivnost. Daljnji kriteriji selekcije su da: 1. osoba ima vodeći položaj u stručnoj ili društvenoj organizaciji, 2. postignut maksimalan stupanj obrazovanja, 3. isticanje u kreativnom radu (pisanje, muzika, televizija, film i sl.), 4. iskustvo u javnim nastupima ili u objavljivanju govora, odnosno izlaganja i 5. osoba treba u znatnoj mjeri doprinijeti društvenoj zajednici.

Do sada je prof. dr. Dragić objavio 117naučnih radova te 135 prikaza, književnih kritika i popularnih radova u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, Makedoniji, Poljskoj, Rusiji, Australiji, Kanadi i drugim zemljama. Nekoliko ekspertiza dao je na HTV-u, BHT-u i drugim tv kućama te radistanicama i dnevnim listovima. Ekspert je pri Ministarstvu nauke Crne Gore. Autor je deset naučnih knjiga te fakultetskoga udžbenika i priručnika. Pod njegovim mentorstvom na filozofskim fakultetima u Mostaru i Splitu napisan je i obranjen 531 završni i diplomski rad. Na tim fakultetima te na Filozofskom fakultetu u Zagrebu mentorira desetak doktoranada.

Prof. dr. Marko Dragić je tokom svoje naučne karijere uspio snimiti i sačuvati veliki dio kulturne baštine, ali i motivirati studente da snime mnogo primjera nematerijalne kulturne baštine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori. Predsjednik Republike Hrvatske odlikovao ga je Redom hrvatskoga trolista i Spomenicom domovinske zahvalnosti.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna