Reakcija Islamske zajednice u BiH na najave da će Mađarska biti na čelu EUFOR-a

Vijesti 30. sep 202311:53 1 komentar
Brzi odgovor EUFOR
Brzi odgovor EUFOR (N1)

Nakon najava da bi komandovanje EUFOR-om u Bosni i Hercegovini od 2024. godine mogla preuzeti Mađarska i protivljenja koje su iskazali brojni državni zvaničnici, mediji i eksperti, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u dijelovima Evrope i svijeta, agencija MINA je zatražila komentar od zvaničnika Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Komentar smo zatražili od Muhameda Jusića, direktora Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta, s obzirom na to da je, prema ustroju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ova uprava nadležna za odnose sa državnim institucijama i međunarodnim organizacijama.

Direktor Jusić je istakao kako je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini vjerska zajednica i da izbjegava političke konotacije i stavova, ali da je itekako zabrinuta za procese koji se odvijaju u društvu i koje mogu imati posljedice na svakog građanina pa i članove i pripadnike Islamske zajednice i njeno slobodno djelovanje.

U tom smislu Islamska zajednica smatra kako bi bilo mudro čuti one glasove u bosanskohercegovačkom društvu koji su zabrinuti mogućnošću da na čelo EUFOR-a i misije Althea dođe predstavnik Mađarske, a zbog dojma u dijelu građanstva kako se radi o državi koja u posljednje vrijeme iskazuje otvorenu pristranost prema određenim politikama u BiH, koja svojim stavovima odstupa od usaglašenih politika EU i napora da se zaustave separatističke politike neodgovornih političara koje potkopavaju mir, ustav, države institucije i skoro svakodnevno pokušavaju isprovocirati sukobe na administrativnim linijama entiteta.

Jusić ističe da je Islamska zajednica posebno zabrinuta istupima premijera Viktora Orbana i drugih zvaničnika koji su neprimjereno problematizirali islamski identitet Bošnjaka i samo njihovo postojanje i integraciju u Evropi.

“Mađarska država i mađarski narod su tradicionalni prijatelji Bosne i Hercegovine i Bošnjaka, ali ne možemo zanemariti javne istupe i postupke aktuelne vlasti u Mađarskoj koje ne ulijevaju povjerenje kod velikog dijela, ne samo Bošnjaka, nego svih građana koji su opredijeljeni očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i suprotstavljanju politikama koje su devedesetih uzrokovale rat i stradanje. Mir i stabilnost su interes svih pa i vjerskih zajednica i njihovih članova. Islamska zajednica kao nevladin akter i u duhu svoje misije će svim naporima koji teže izgradnji mira i povjerenja davati svoj doprinos“, poručio je Jusić.

Dodaje kako efikasna i odlučna misija Althea ima bitnu ulogu u očuvanju mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope, te da Islamska zajednica cijeni te napore jer su bitni i za njeno slobodno djelovanje, naročito u povratničkim sredinama u kojima su intenzivirani napadi bez adekvatne reakcije nadležnih i procesuiranja počinitelja.

“Sve ono što se dešava ovih dana u Ukrajini i Republici Kosovo ukazuje na opravdane strahove dijela građana Bosne i Hercegovine od destabilizirajućih procesa i Islamska zajednica dijeli te strahove. To je razlog više da na čelu Misije Althea bude neko ko neće biti pod utjecajem političkih aktera, i koji će osigurati njenu adekvatnu reakciju u slučaju bilo kakvih pokušaja ugrožavanja mira i koji će uživati povjerenje svih aktera u Bosni i Hercegovini“, poručio je Jusić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare