"Trebamo mir, reforme, infrastrukturu i prijatelje"

"Trebamo mir, reforme, infrastrukturu i prijatelje" Izvor: N1

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović je u svom obraćanju na Samitu šefova država i vlada zemalja EU - Zapadni Balkan u Sofiji istaknuo da su "nam potrebni mir na Balkanu, reforme kroz pregovore sa Evropskom unijom, snažna i brza izgradnja infrastrukture i prijatelji".

Samit je bio prilika da se održi sastanak političkih partija okupljenih oko grupacije European people's party ili Evropskih narodnih partija. Izetbegović je istaknuo da do tog sastanka nije "doživio" takvu podršku za članstvo država Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

"Ovo što smo dobili na sastanku EPP stranaka, dakle jednu nepodijeljenu i vjerovatno do sada najsnažniju podršku Evropske unije i moćnih centara u Evropi ka članstvu u Evropskoj uniji. Nisam do sada doživio tako jednu snažnu i potpunu podršku svih onih koji tu mogu da budu od pomoći. Kao što rekoh, završili smo sastanak lidera iz EPP-a. Bili su tu predstavnici Evropske unije, predsjednik Bugarske, predsjednik Mađarske, Austrije, predsjednici pozicionih i opozicionih stranaka i napravili smo jednu deklaraciju koja na liniji ovoga što sam sad kazao - snažne podrške i obaveze spram zemalja koje su aspirantice za članstvo u Evropskoj uniji", rekao je Izetbegović.

Naglasio je da je podržano šest inicijativa koje su dio Strategije Evropske unije za Zapadni Balkan.

"Podržano je šest vodećih inicijativa koje su dio Strategije. Ja sam u svom obraćanju to fokusirao na četiri elementa. Jedno je da trebamo mir na Balkanu, drugo je da trebamo reforme kroz pregovore sa Evropskom unijom i treće je da trebamo snažnu i brzu izgradnju infrastrukture koja će dati impuls ekonomijama na Balkanu. Četvrto su prijatelji, a to imamo", ukazao je.

Smatra da su to četiri uslova za brži proces integracije u Evropsku uniju. Dao je svoje viđenje kada Srbija, Crna Gora i ostale države ovog dijela Evrope mogu postati članicama Evropske unije.

"To četvero može proizvesti jedno snažno kretanje zemalja u čitavom regionu ka članstvu u Evropskoj uniji. Mislim da će Srbija i Crna Gora biti prve 2025. godine, a da ćemo mi svi ostali završiti posao u roku od osam do deset godina", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Komentarisao je uticaj drugih država na balkanske države. Mišljenja je da se taj uticaj precjenjuje.

"Mislim da se precjenjuje uticaj drugih zemalja na Balkanu. Neke nemaju čak ni negativan uticaj, kako to neki peripiraju. To su zemlje opredjeljene za članstvo u Evropskoj uniji", objasnio je Izetbegović.

Za njega je pomenuta Strategija "ljekovita za probleme koje imamo u BiH".

"Ono što je sadržano u Strategiji Evropske unije kroz ovih šest inicijativa, to pomalo liči na jednu terapiju za probleme koje imamo u BiH. Dakle, pomirenje, ubrzano rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima, povezivanje infrastrukturno, sigurnosno i svako drugo, vladavina prava - to su ti elementi koji su zaista značajni. Ako njih pokrenemo, pa se možemo nadati da ćemo u idućoj deceniji završiti posao", zaključio je Izetbegović.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

SB

Za ove sve godine Baki ti od svih zemalja svijeta jedino izgradi dobre odnose sa Turskom pa ni to nisi trebao obzirom da su oni dokazani.

1 1

Kamenko

Sta bi sa Nato integracijama Bakiru???

1 3

Dragon

Dosta vise i tebe. Red je da i neko drugi pokusa.

1 2

* Sva polja su obavezna