Može li Bosanac postati člana Predsjedništva BiH

Može li Bosanac postati člana Predsjedništva BiH Izvor: N1

Predsjednik DS-a, Hajrudin Mulić najavio je kandidaturu za bosanskog člana Predsjedništva BiH.

Ideja Demokratske stranke BiH je da Bosanac kao predsjednik države, zastupa interese države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana.

"Ovdje je kod nas iznenađenje da se čovjek prijavi na tu poziciju, a meni je logičan odgovor da se Bosanac može prijaviti samo kao bosanski član Predsjedništva. Naša je ideja da u budućnosti i u ovoj državi bude jedan predsjednik. Nažalost, očekujemo da CIK odbaci prijavu i mi već pripremamo apelaciju prema Ustavnom sudu i sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Nadamo se da će se presuditi u našu korist kao u slučaju "Sejdić - Finci". Ukoliko CIK odbaci kandidaturu a Sud donese presudu u našu korist, mi ćemo se ponovo s tom presudom imati kandidata", kazao je Mulić u Novom danu na N1.

Na pitanje da li vjeruje u uspjeh, kazao je:

"Mislim da ćemo uspjeti. Sjedić i Finci su ostavili prostor da se političke stranke prepucavaju s tim, a nije se išlo da se iskoristi ta presuda. Došli smo do jednog dna, moramo krenuti naprijed. ako danas krenumo sa ovom idejom koja nema alternative u budućnosti i razmišljamo da će se u budućnosti nešto promijeniti, mislim da je to uspjeh".

Izvor: N1 - YouTube

Izborni zakon?

"Političke stranke koje su sada u poziciji se ne mogu dogovoriti. Opet će trebati razne koalicije da bi se napravila vlast. Uvijek se napravi vlasti, ali da bi se promijenio Izborni zakon treba 70 posto glasova. Vrlo je loše komunikacija između stranaka. Ako nekome prilazite ružno, znate da on odmah navlači rukavice i ide sa gardom. Može se pružiti ruka i razgovarati", dodao je.

Mulić je istakao da BiH iz perspektive biznismena izgleda jako loše i nepovoljno.

"Ja imam vrlo loša i ružna iskustva u mnogim poslovima ovdje. Trebalo nam je 2-5 godina da dobijemo neku urbanističku ili građevinsku dozvolu. Učestvovao sam u jednoj privatizaciji i 14 godina smo čekali da se riješi sudski spor. To je privatizacija za Guinessa. Bez stranog kapitala, mi možemo ići malim korakom, ali nešto brže i konkretnije, teško. Svi koji dođu ovdje pitaju: Za koliko vremena možemo dobiti dokumentaciju. Ja sam rođen ovdje i strpljiv sam, a onaj ko dođe i želi da uloži milione, ne želi da čeka".

Uskoro video.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Erc

Mozda u bosni u Hercegovini jok!

0 1

Kamenko

Moze ako dobije glasove i Sandzaklija koji se predstavlja kao Bosnjak a u stvari je Musliman iz Srbije...Pa hajd udji mu u identitet?

0 4

Miki Vrbas

nešto bogić, komšić...istinski BiH orjentisani.

11 1

* Sva polja su obavezna