Izetbegović u Sofiji: Budućnost Zapadnog Balkana je u EU

Izetbegović u Sofiji: Budućnost Zapadnog Balkana je u EU Izvor: Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović boravi u Sofiji na plenarnom zasjedanju "Samita EU za zemlje Zapadnog Balkana".

Obraćanje prenosimo u cjelosti:

"Veliko mi je zadovoljstvo biti ovdje. Zahvaljujem se predsjedniku Tusku, premijeru Borisovu i predsjedniku Junckeru na pozivu za učešće. Želim se posebno zahvaliti premijeru Borisovu i Vladi Bugarske za organizaciju Samita, kao i za uvrštavanje EU perspektive Zapadnog Balkana u prioritete bugarskog predsjedavanja Vijećem EU.

U ime Bosne i Hercegovine, želim pozdraviti Deklaraciju Samita i ponoviti da joj se Bosna i Hercegovina pridružuje. Veoma je važno da s ovog samita pošaljemo snažnu poruku kojom se potvrđuje evropska perspektiva za cijelu regiju zapadnog Balkana.

Bosna i Hercegovina pozdravlja pokretanje konkretnih inicijativa za poboljšanje infrastrukturne povezanosti, kao i povezanosti među ljudima. Cijenimo kontinuirani angažman EU na jačanju političkih i ekonomskih veza, kako između EU i regije zapadnog Balkana, tako i unutar regije. Bosna i Hercegovina је dala svoj doprinos poboljšanju tih veza poduzimanjem niza aktivnosti na provođenju prioritetnih mjera u okviru priprema za ovaj samit.

Bosna i Hercegovina je posvećena regionalnoj saradnji u oblasti ekonomskog, infrastrukturnog, energetskog i sigurnosnog povezivanja – kroz mehanizme poput Berlinskog procesa i Agende za povezivanje. Vidimo to kao put za izgradnju povjerenja, unapređenje odnosa i stvaranje opipljive ekonomske dobrobiti naših građana.

Zalažemo se za pronalaženje obostrano prihvatljivih rješenja za sva otvorena pitanja i bilateralne sporove. Pozitivan primjer naših napora je zaključivanje Sporazuma o granici sa Crnom Gorom.

Bosna i Hercegovina pozdravlja novu Strategiju za Zapadni Balkan koju je Evropska komisija objavila 6. februara 2018. godine. U toj strategiji mi se posebno dojmila rečenica u kojoj se kaže: „Svakodnevni život na Zapadnom Balkanu treba postepeno približiti životu unutar Evropske unije.“ Razmislite o tome na trenutak. Proces pristupanja EU je najdjelotvorniji pokretač transformacije naših država, društava i ekonomija, u cilju dostizanja modernih demokratskih standarda, izgradnje konkurentnih tržišnih ekonomija i povećanja ekonomskog rasta i razvoja.

Izvor: N1

Naši građani nam govore da je dostizanje evropskih standarda za njih prioritet. Oni žele da kvalitet roba i usluga, kvalitet hrane, zraka i vode i kvalitet infrastrukture budu jednako dobri kao u EU. Žele da vožnja od 580 kilometara od Sarajeva do Sofije traje jednako kao i vožnja od Varšave do Berlina: 5 umjesto 10 sati. Taj cilj ćemo postepeno i postići provedbom planova poput Agende za povezivanje.

Bosna i Hercegovina je odlučna da održi pozitivan zamah započet u oktobru 2014. godine i da nastavi s reformama i napretkom u procesu pristupanja EU. Imamo dva ključna konkretna cilja u tom pogledu: dobijanje kandidatskog statusa do kraja 2018. godine i otvaranje pregovora što je prije moguće nakon dobijanja kandidatskog statusa. Da bismo te ciljeve ostvarili, potrebno je da Evropska komisija do novembra 2018. godine objavi svoje mišljenje o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u EU. Zahvalni smo institucijama i državama članicama EU na kontinuiranoj podršci koju pružaju procesu našeg pristupanja EU. Nadamo se da će se ta podrška EU nastaviti i ubuduće, posebno u postupku stjecanja kandidatskog statusa do kraja 2018. godine.

Da bi proces proširenja imao potrebnu podršku unutar EU, mi u regiji moramo raditi na tome da našim prijateljima u Evropi jasno artikuliramo koje su to koristi i vrijednosti koje će naša integracija u EU donijeti Evropi u cjelini. Radi se o dvosmjernoj ulici. Da bi postojali obostrani interes i entuzijazam, moraju postojati i uzajamne koristi. Svojim proširenjem na Zapadni Balkan EU ne želi da „uvozi“ nove probleme, a mi ne želimo da postanemo članice EU da bismo „izvezli“ naše probleme u EU. Želimo iskoristiti mehanizme iz procesa pristupanja EU kako bismo te naše probleme riješili, dostigli evropske standarde i dali doprinos stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu Evrope.

Danas ovdje potvrđujemo da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji. Postizanje tog cilja dalo bi novu energiju osnivačkoj viziji Evropske unije – viziji Evrope ujedinjene u miru, prosperitetu i raznolikosti. To je ujedno i najbolji način da postignemo trajnu stabilnost, sigurnost i prosperitet Zapadnog Balkana. Bez obzira s koliko izazova se suočili, bez obzira na koliko prepreka naišli, moramo istrajati na tom putu. Alternative nema!", poručio je Izetbegović.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 6

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Mirsad

U Kini nije, garant ! Ja jesi nam "pametan" !

15 1

Miki Vrbas

predsjedniče predstavi bih, i ksži im da smo i mi država.

0 5

Dzabana

Ko ga ne zna, skupo bi ga platio

10 0

* Sva polja su obavezna