Mješovite patrole zbog migranata u BiH?

Mješovite patrole zbog migranata u BiH? Izvor: N1

Krajem aprila i u maju 2018. godine primjetan je značajan porast broja ilegalnih prelazaka i pokušaja prelazaka državne granice zbog čega su održani koordinacioni sastanci rukovodilaca GPBiH s predstavnicima kantonalnih i entitetskih ministarstva unutrašnjih poslova, potvrđeno je za N1 iz Granične policije BiH.

Razmatrana je mogućnost organiziranja dodatnih mješovitih patrola na pojedinim sektorima uz granicu, potvrđeno nam je.

Kako su za N1 kazali, 2017. i 2018. godini Granična policija BiH intenzivirala je saradnju s entitetskim i kantonalnim MUP-ovima koji su pružali podršku u sprečavanju ilegalnih migracija (otkrivanju ilegalnih migranata u unutrašnjosti BiH).

Na sastancima je razmatrana mogućnost organiziranja dodatnih mješovitih patrola na pojedinim sektorima uz granicu, formiranja zajedničkih istražnih ili operativnih timova, te pružanja pomoći službenicima GPBiH u skladu s njihovim zahtjevima u pojedinim situacijama. U takvim patrolama trebali bi učestvovati pripadnici različitih policijskih patrola u BiH.

''Krajem aprila i u maju 2018. migracijski pritisak proširio se dužinom čitave državne granice sa Srbijom i Crnom Gorom, a istovremeno su intenzivirani pokušaji ilegalnog prelaska državne granice na izlazu iz BiH prema Hrvatskoj. Pripadnici GPBiH najveći broj ilegalnih migranata u prethodnih mjesec dana sprečavaju u pokušaju prelaska državne granice ili otkrivaju na području Višegrada.

Početkom 2017. najviše ih je otkrivano na području Bijeljine, sredinom 2017. na području Višegrada, da bi od novembra 2017. bila intenzivirana podruta iz Crne Gore, na području istočne Hercegovine (Gacko, Trebinje i Bileća). Početkom 2018. godine intenzivirana je podruta iz Srbije na području Zvornika, Višegrada, Bratunca i dr. Najveći broj ilegalnih migranata u unutrašnjosti BiH nalazi se na području Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona. Uz navedene gradove ilegalne migrante otkrivamo i na području Foče, Čajniča, Posušja, Gruda i drugih gradova u BiH'', potvrđeno je za N1.

Podsjećamo, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić danas je na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kazao da je u posljednjih mjesec dana primjetna tendencija dolaska većeg broja migranata na područje BiH.

Po njegovim riječima, najveći broj migranata dolazi iz Sirije oko 30 posto, Pakistana 15 posto, Libije 13 posto, Afganistana devet posto, Irana 6,4 posto. Naveo je da je najveći broj prelazaka zabilježen na granici sa Srbijom, sa Crnom Gorom i u posljednje vrijeme sa Hrvatskom.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Joja

a patrole, a patrole...

0 0

Joks

SIPA, OSA, MUP, DGS, OS BiH.... organizacija i koordinacija između navedenih službi u ovakvom slučajevima je ravna nuli, koliko znam i ne postoji nikakvo tijelo na razini države koji bi moglo pravodobno reagirati i angažirati ih u ovakvim kriznim situacijama....na ovakvim primjerima vidimo kako je nažalost politika ispred struke.

2 0

Miki Vrbas

ma poslaćemo vam 4 patrole iz mađarske, i žice...

5 2

* Sva polja su obavezna