Palestinci ogorčeni zbog prisustva bh.diplomate u Jerusalemu

Palestinci ogorčeni zbog prisustva bh.diplomate u Jerusalemu Izvor: Anadolija

Palestinska zajednica u BiH pozvala je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i članove Predsjedništva, izražavajući podršku i poštovanje prema dosadašnjoj podršci Palestini, da pokrene provjeru tačnosti informacija da je predstavnik Ambasade BiH u Izraelu prisustvovao prijemu povodom otvaranja Ambasade SAD-a u Jerusalemu.

Također, izrazili su protest povodom posjete ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama (UN) džamiji Al-Aqsa i Istočnom Jerusalemu te posjeti, kako su kazali, ilegalnim izraelskim naseljima na poziv ambasadora Izraela pri UN-u.

"Poznato nam je da BiH svoju vanjsku politiku koordinira s vanjskom politikom EU. Većina zemalja Evropske unije, osim Austrije, Mađarske, Češke i Rumunije, bojkotovala je svečanost otvaranja u skladu s politikom neprihvatanja Jerusalema kao jedinstvenog glavnog grada Izraela, sve dok njegov status ne bude riješen kroz palestinsko-izraelske bileteralne pregovore", podsjećaju iz Palestinske zajednice u BiH.

Stoga su izrazili nevjericu i šok povodom informacija da je predstavnik bh. diplomatije prisustvovao događaju koji direktno narušava prava Palestine, krši rezolucije UN-a i međunarodno pravo. Podsjetili su na neutralan stav Predsjedništva BiH krajem prošle godine, zbog čega su ove informacije izazvale dodatno ogorčenje.

Ukazali su na činjenicu da palestinski narod i narod BiH decenijama gaje dobre i prijateljske odnose, istovremeno istakavši da je narod Palestine žrtva kontinuiranog nasilja i okupacije, dok otvaranje ambasade u Jerusalemu krši relevantne međunarodne norme i onemogućava nastavak mirovnog procesa na Bliskom istoku.

"Ukoliko se pokaže da su informacije tačne, tražimo da se odgovorne osobe sankcioniraju zbog, ne samo narušavanja prijateljskih odnosa BiH i Palestine, već i kršenja principa vanjske politike koju utvrđuje Predsjedništvo BiH", istaknuto je u otvorenom pismu Palestinske zajednice u BiH upućenom Predsjedništvu BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Sara

Crnadak oglasi se i objasni istinu!!! Zasto ćutiš sram te bilo !!!

8 1

Advokat

Nece nam valjda i palestinci odredjivati vanjsku politiku

5 2

Kosovarj

@Advokat eto ti ces,drveni advokatu

4 4

* Sva polja su obavezna