Migranti u BiH: Put očajnika od dvije do 20.000 eura

Migranti u BiH: Put očajnika od dvije do 20.000 eura Izvor: N1

Igraju fudbal, karte, pojedini se kupaju u rijeci. Livada u Trnovima od sada je njihov dom. Neki su pokušali ući u Hrvatsku i po pet puta.

Otvoreno pričaju koliko ih je koštala "balkanska ruta".

N1: Dao si novac nekome, ili?

"2.000 eura", kazao je migrant iz Pakistana.

"20.000 eura, prodao sam sve, moja kola, radnju, kuću. Imam dvoje djece. Nas troje ide", kazao je migrant iz Sirije.


Sa djecom je i Hasan. Ističe da je on zaista iz Sirije, te da ima mnogo onih koji se lažno predstavljaju da su iz ove zemlje. Njega je put očajnika koštao 12.000 dolara.

"Jordan zatvorio granicu za Sirijce, Turska isto, u Iraku rat, za Libanon trebaju vize. Amerika i Rusija se bore u Siriji. Iran i Izrael se bore u Siriji. Veliki rat je tamo, nema sigurnih gradova", poručio je Hasan Malek iz Sirije.

Cilj migranata je Njemačka, Italija, Švedska. Šansu za EU čekaju u Kladuši.

U ovdašnjem domu zdravlja ih od početka godine svakodnevno zbrinu do 30. Potencijalna su, ističu, zdravstvena opasnost od širenja zaraza.

"Borbu vodimo sa tipičnim stvarima, šuga-skabijes, vašljivosti, prisustvo krpelja", rekao nam je Senad Okanović, direktor Doma zdravlja Velika Kladuša.

Od države nisu kaže Okanović dobili ništa. Jedan privatnik donirao im je 30 litara dezinfekcione tečnosti.

Slično nerazumjevanje od nadležnih, posebnu intertnost Službe za strance ističu i u vladajućoj stranci.

"Unazad pola godine, svjedoci smo da smo zaista prepušteni sami sebi. Ne samo Velika Kladuša, već i ostalli gradovi u USK", izjavila je Elma Đogić, zastupnica Laburista u PD FBiH.

Zbog bezbjednosnih razloga načelnik Velike Kladuše Fikret Abdić naložio je izmiještanje šatorskog naselja iz gradskog parka. Iz MUP-a USK za N1 je potvrđeno da je u periodu od januara zabilježeno 12 krivičnih djela koje su počinili migranti, od teških krađa, razbojništva, tuča, a zabilježena je i prijava silovanja koja se istražuje.

Građani se solidarišu, ali postoji i bojazan.

- "Djevojke se boje da će ih napasti";

N1: Da li se plašite? "Ne, mislim jesam."

- "Malo, jer ih ne znam ovako."

- "Njih faktički ima više nego nas. Ne znam šta da kažem.

N1: Građani su zbunjeni? - "Zbunjeni nego šta, jer ne znaš ni ko je ko, ni ko je šta."

Izvor: N1

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 6

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Dragan Krstic

Tačno se zna tko je izbjeglica a tko ekonomski migrant. Svi koji dolaze iz zemalja gdje nema rata su ekonomski migranti a takvih je u Aziji i Africi nekoliko milijuna koji bi došli u Europu i večinom živjeli na socijali jer nemaju nikakvih kvalifikacija. Svakako onim iz ratnih područja treba pomoč, a gospođa koja govori kako su je ljepo primili u inostranstvu 500 km od Sarajeva ne razlikuje med ekonomskim migrantima i ratnimizbjeglicama. Ona je bila ratna izbjeglica.

1 0

Komentatoru

Nije glup onaj ko cita i ko se informise iz razlicitih izvora-- novina, vec je glup onaj ko misli da je sve to sto pise istina, a ti sebe u tome nadji.

3 1

Komentar

Put očajnika koji ima 20.000 EUR-a!? Da li vi čujete sebe uopšte. Put očajnika je 40% nezaposlenog stanovništva u BiH koje živi ispod granice siromaštva, a BiH vlasti plaćaju smještaj i hranu onima koji imaju kod sebe 20.000 EUR-a!

9 3

* Sva polja su obavezna