Čović: Potrebna ravnoteža između građanskog i etničkog

Čović: Potrebna ravnoteža između građanskog i etničkog Izvor: N1

U velikoj sali palate Hrvatske akademije nauka i umjetnosti, u organizaciji Naučnog vijeća za mir i ljudska prava Hrvatske akademije nauka i umjetnosti, održao je predavanje hrvatski član Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović na temu „O ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na status konstitutivnog hrvatskog naroda“.

U saopštenju Dragana Čović je navedeno da je pozdravnu riječ održao akademik Velimir Neidhardt, potpredsjednik HAZU.

Čović je istaknuo da se na svim nivoima vlasti u BiH mora osigurati legitimno predstavljanje hrvatskog naroda, kroz potpuno ostvarenje načela konstitutivnosti, odnosno jednakopravnosti, istovremeno poštujući principe i osnovne vrijednosti Evropske unije i poštivanja ljudskih prava.

Smatra da bi se zaštitila kolektivna prava u BiH, a nastavno na odluke Ustavnog suda BiH, morat će se tražiti aranžman kojim bi se uspostavila ravnoteža između građanskog i kolektivno-etničnog uređenja, kako se ne bi napravila diskriminacija prema bilo kojem pojedincu ili grupi, istaknuo je akademik Čović.

Osvrnuo se i na problem iseljavanja stanovništva iz BiH, te kazao kako on jednako pogađa sve narode Bosne i Hercegovine. Svi zajedno moramo tražiti rješenje ovog problema, rekao je Čović, a kao jedno od rješenja naveo je promjenu našeg koncepta obrazovanja i prilagodbu tržištu rada. Obrazovni sistem moramo sami modernizirati i ponuditi nova znanja, prije nego neko drugi, integracionim procesom ulaska u Evropsku uniju, od nas zatraži prilagodbu, istaknuo je akademik Čović na kraju svog izlaganja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: dragan čović

Komentara 9

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

1968

Moj drug Neven ,hrvat, sa kojim sam odrastao svaki dan smo ili na kafi ili rekreaciji navece prvi put u zivotu mi je rekao da ne misli ovako kao Čović. Nikad nismo pricali o politici ovo je prvi put. I kaze da ga je sramota, ćutao sam iznenadjen i bilo mi je zao i njega i sebe do cega smo se doveli. Razlika je da gradjansko se poistovjecuje sa drzavom sa mjestom gdje zivis, a etnicki sa kulturom, vjerom, i obicajima. Moj Neven ce biti uvijek za mene Neven sarajlija moj drug od malena. Ja sam bošnjak musliman.

5 0

Hare Kriška

@1968 Ti i Neven ste samo ljudi.

0 0

Djuro

Koji glumac. Mozda nebi bio los za neke domace serije. Obrazovni sistem da modernizuje??? Malo si zakasnio, cini mi se, nekih 20 godina. Ali ne Ti sam, nego Ti i tvoji dugogodisnji politicki prijatelji.

2 0

* Sva polja su obavezna