Čubrilović: Povelja Kulina bana pisana "narodnim srpskim"

Čubrilović: Povelja Kulina bana pisana "narodnim srpskim" Izvor: N1

U Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) danas je upriličeno predstavljanje autentične kopije Povelje bana Kulina, a predsjednik entitetskog parlamenta Nedeljko Čubrilović je u obraćanju prisutnima rekao da je “Povelja bana Kulina pisana narodnim srpskim jezikom”.

Rečeno je i da je tokom posjete predsjednika Narodne skupštine RS-a Nedeljka Čubrilovića Sankt Peterburgu 2017. godine, uprava Ruske nacionalne biblioteke poklonila RS digitalno izdanje originalnog 166. lista Miroslavljevog jevanđelja, koje je također danas izloženo, a predstavnici Biblioteke Ruske akademije nauka poklonili su autentičnu kopiju Povelje bana Kulina.

Povelja Kulina bana napisana je 29. augusta 1189. godine i najstarija je bosanska isprava, pisana književnim jezikom, ćiriličnim pismom bosančicom i latiničnim pismom na latinskom jeziku.

To je dvojezični dokument. Povelja je ne samo do sada najstariji pronađeni očuvani bosanski državni dokument, već i povelja bosanskoga bana i najstariji državni dokument kod svih južoslavenskih naroda i država.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 38

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Maj Zeleni

Cubrilovicu mozda ti je Kulin Ban pradedo,zasto se malo ne raspitas. Vidis da je na Srpskom jeziku pisao povelju.

1 2

Maj Zeleni

Oni lazu al ne znaju da lazu zacas se uhvate u lazi. Dobro nije rekao da je Ban nosio kokardu na celu,svasta se moze cuti od Srba.

8 5

Đesi ba

Adam i Eva prvi su pričali srpskim jezikom.Kompkeks narod

9 4

* Sva polja su obavezna