Bh. imovina u Hrvatskoj: Vlada FBiH uputila upit VM BiH

Bh. imovina u Hrvatskoj: Vlada FBiH uputila upit VM BiH Izvor: Ilustracija, N1

Vlada Federacije BiH uputila je Upit Vijeću ministara u vezi sa velikim brojem objekata u vlasništvu preduzeća iz Bosne i Hercegovine, a koje su predmet sukcesije između država bivše SFRJ. Potvrđeno je to za N1 u kabinetu premijera Fadila Novalića, dok nam je u kabinetu predsjedatelja Vijeća ministara Denisa Zvizdića rečeno da Upit još nije stigao.

Kako nam je pojašnjeno, riječ o informativnom upitu o tome šta će poduzeti Vijeće ministara, jer je riječ o velikom broju objekata na području Hrvatske, vrijednosti nekoliko milijardi eura.

Evidenciju o nepokretnoj imovini BiH u Hrvatskoj vodile su nadležne agencije za privatizaciju FBiH i Republike Srpske. Vila „Aurora“ u Trstenom , hotel “Vis“ u Dubrovniku, 18 objekata u Gradcu, “Hep“ u Makarskoj, Energopetrolove pumpe, Šipad u luci Šibenik, terminal u Pločama, samo su dio bh. imovine u Hrvatskoj, bez koje bi zemlja mogla ostati.

Hrvatski sabor usvojio je danas Zakon o raspolaganju državnom imovinom, koji uz ostalo predviđa da država može dati u zakup na najviše 30 godina nekretnine koje su i dalje predmet sukcesije između država bivše SFRJ.

Zakon previđa da će nakon sklapanja međunarodnog ugovora kojim će se razrešiti imovinsko-pravni odnosi nad tim nekretninama, takvi ugovori biti raskinuti. Zakupci će imati pravo na nadoknadu uloženih sredstava od budućeg vlasnika.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna