Izrael gradi pomorsku barijeru, prvu u svijetu

Izrael gradi pomorsku barijeru, prvu u svijetu Izvor: REUTERS/Amir Cohen

Izrael je danas započeo izgradnju pomorskog zida, prvog u svijetu, prema pojasu Gaze, kako bi spriječio "terorističke napade" sa te palestinske teritorije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Očekuje se da će izgradnja zida biti završena do kraja ove godine, ali se ne pominje koliko staje.

Imaće tri nivoa, jedan ispod vode, a potom sloj armiranog betona, dok će bodljikava žica biti na vrhu, navode izraelski mediji.

Ministar odbrane Avigdor Lieberman izjavio je da će zbog te pomorske barijere strateška sposobnost Hamasa koji vlada pojasom Gaze biti još više oslabljena.

"Danas smo počeli postavljanje pomorske barijere, jedine takve vrste u svijetu, koja će blokirati mogućnost ubacivanja iz Gaze u Izrael preko (Sredozemnog) mora", naveo je Lieberman u sapštenju, ocijenivši da je to još jedan korak unazad za Hamas.

Donošenju odluke o izgradnji barijere doprinio je napad izveden za vrijeme rata u pojasu Gaze 2014. godine, kada su četiri pomorska komandosa, pripadnika Hamasa, doplivala u blizinu kibuca Zikim na jugu Izraela.

Oni su bili naoružani automatskim puškama, granatama i eksplozivom kojima su napali izraelski tenk. Ubijeni su 40 minuta nakon što su se ubacili u Izrael u kombinovanom napadu sa mora, kopna i vazduha. Izgradnja pomorskog zida je samo dodatak radovima započetim 2016. godine na izgradji masivne barijere duž kopnene granice s pojasom Gaze.

Gradi se 60 kilometara zida, a završetak se očekuje do kraja sljedeće godine.

Zid se sastoji od podzemnog sistema zaštite desetinama metara ispod nivoa zemlje (vojska nije objelodanila dubinu) i nadzemne metalne ograde opremljene senzorima.

Taj projekat će stajati više od 830 miliona dolara, kako se očekuje.

Vojska je predložila izgradnju tog zida također poslije rata 2014. koji je trajao 50 dana.

Hamas koji u svojoj povelji poziva na uništenje Izraela je izgradio mrežu tunela da pošalje svoje borce na izraelsku teritoriju, kao i da se kreću širom pojasa Gaze.

U ratu je izraelska vojska uništila 14 tunela koji su ulazili u Izrael i još 18 unutrašnjih.

Od kako je počela izgradnja kopnene barijere vojska je uništila još nekoliko podzemnih tunela koji su vodili u Izrael.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Izrael , Palestina , Hamas

Komentara 8

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Narodna pamet

Fantastična vijest, tako i treba dok se god teroristi ne skinu sa vlasti u Gazi.

2 0

Jova

Bože moj na šta su jadni ljudi primorani....

3 0

Djuro

Cionisti dizu zid vrijedan preko milijardu km a mi nemozemo rupe po putevima pokrpiti i trotoare za nasu djecu napraviti.

2 0

* Sva polja su obavezna