Hoće li doći do poskupljenja hljeba u BiH?

Cooking 13. jan 202419:00 1 komentar
N1

Uz brojna poskupljenja u prošloj godina, nameće se pitanje donosi li početak 2024-e i nova. Cijene hljeba i pekarskih proizvoda, shodno cijenama pšenice i brašna, ali i energenata, trebale bi biti niže, očekivanja su poljoprivrednika i mlinara. S tim se, ipak, ne slažu pekari. Izvjesno je jedino da snižavanja cijena neće biti, ali nova poskupljenja, nisu isključena. To zavisi, kažu, od radne snage i povećanja najniže plate.

Cijene hljeba i pekarskih proizvoda za sada miruju, ali, ako dođe do povećanja najniže plate, pekari kažu da je poskupljenje neminovno.

“U nekom narednom periodu, prvom kvartalu ne bi trebalo doći do promjene cijena, mada, kažem, došlo je do opterećenja privrede s povećanjem poreza i doprinosa, što se tiče proizvodnje neko je zatišje, s proljeća ćemo vidjeti šta će se dešavati. S druge strane, poljoprivrednici kažu da za poskupljenje nema razloga”, naveo je predsjednik Udruge pekara regije Bijeljina, Radenko Pelemiš.

“Zato što nijedam parametar u nizu tih parametara nije otišao, nijedan energent nije poskupio, čak je pojeftinio, pgotovo nafta, ali mislim da ljudi se kalkulišu kroz tu radnu snagu, a šta mi da kažemo, poljoprivrednici, kakvu mi kalkulaciju da pravimo da bi mogli preživjeti?”, upitao je predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice, Savo Bakajlić.

Opširnije u priči BHRT-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare