MUP KS: Savjeti za građane uoči godišnjih odmora

MUP KS: Savjeti za građane uoči godišnjih odmora Izvor: N1 / Arhiv

Za vrijeme godišnjih odmora dešava se najviše provala u stanove i kuće. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo donose savjete kako da zaštitite svoju imovinu u vrijeme kada ste odsutni.

Kako navode, važno je preventivno djelovati kako bi se zaštitili od provalnika. U nastavku su savjeti sarajevske policije za građane uoči početka sezone godišnjih odmora.

- Ako idete nakratko iz stana u posjetu susjedu, prijatelju ili porodici, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u vaš stan i za veoma kratko vrijeme odnose novac, zlatni nakit, oružje ili vrijedniju tehničku robu.

- Ako idete na godišnji odmor, obavijestite o tome susjede, oni će obratiti više pažnje na vaš stan.

- Sav novac i zlatni nakit povjerite bližoj rodbini na čuvanje ili pohranite u trezor neke banke.

- Fotografirajte nakit i dragocjenosti radi prepoznavanja i lakšeg pronalaska.

- Ne spuštajte roletne na prozorima do kraja, jer lopovi i to prate. Ako primjete da su roletne spuštene par dana, odmah će zaključiti da u stanu nema nikoga.

- Zapišite serijske brojeve skupocjenih uređaja (tehničke robe) i oružja.

Prije nego što izvrši provalu u vaš stan, lopov vas prati, provjerava vaš telefonski broj ili vam pozvoni na vrata i navodno traži neku osobu, a potom se ispričava i kao, čudi se, kako taj ne stanuje baš tu. Vašu bravu, ako ne otvori podesnim ključem ili uz pomoć alata, zvanog „češalj“, lomi uz pomoć naprave „top lomač“ ili najobičnijim kliještima – papagajkama, saopćeno je iz MUP-a KS.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: provale , MUP KS , sarajevo

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna