"Moja ti" u Banjaluci, komad o društveno nevidljivim ženama

"Moja ti" u Banjaluci, komad o društveno nevidljivim ženama Izvor: N1

Banjalučka publika sinoć je na 21. Teatar festu "Petar Kočić" mogla pogledati drugu takmičarsku predstavu "Anika i njena vremena“ . Dan ranije odigrana je predstava "Moja ti" Ateljea 212 i Sterijinog pozorišta u kojoj igra regionalno poznata glumica Svetlana Ceca Bojković.

Kako je publika reagovala na komad o ženama u trećoj dobi, koje su za društvo gotovo nevidljive, ali i kako je stradala Anika u njenim vremenima?

Dragica, Ruža i Zagorka, izgubile su mladost, ali ne i nadu za ljubav, za drugarice i drugove, za dostojanstveno starenje. One su Svetlana Bojković, Gorica Popović, Tanja Bošković. "Moja ti" je predstava koja govori o izazovima starenja, samoći, o stereotipima o "ludim babama", ali ostavlja prostor za happy end i snagu ženske solidarnosti.

"Slušam Radio Beograd, pa ima ona emisija 'Doživjeti stotu'. Po štampi su posvećene čitave stranice, imamo na našoj opštini Stari Grad i besplatne izlete za penzionere. Radi se na tome. Ja sam optimista da će se to poboljšati", kazala je Svetlana Bojković, glumica.

Kako se čovjek lomi kad stari, kad izgubi partnera s kojim je drugovao pola vijeka, kad ga izbace na ulicu ko pseto? Šta su nadanja jedne Jugoslovenke, bivše pjevačice, sa sjetnim tonovima? Kako je biti penzionisana sutkinja bez moći, koja je dobra jer samo zna da kuha?

Splet okolnosti koji povezuje ove žene, pokazao je međugeneracijski jaz.

"Svaka generacija čuje, ono što zna", kazala je Bošković.

Srpsko narodno pozorište Novi Sad i Beo Art Beograd zagrijali su dlanove posjetilaca Teatar festa predstavom Anika i njena vremena. Polemisalo se da li je ovo rekonstrukcija Andrićeve pripovijetke, ili pak autorsko djelo režisera Ane Đorđević.

"Glavni muški lik u pripovijetci je Mihajlo stranac kojeg ovdje nema. Puno toga je Ana Đorđević promijenila, ali je zadržala ono što je ključno - i na vas je vjerovatno to ostavilo utisak, pa mi govorimo o Andrićevom djelu. Zadržala je andrićevski stil. Ali, ako krenemo, ovdje nema u drami 4-5 Andrićevih rečenica", pojasnio je Milovan Filipović, direktor drame SNP Novi Sad.

Teatar fest 2018. nastavlja se izvođenjem predstave „Ustav Republike Hrvatske“ Satiričkog kazališta „Kerempuh“ iz Hrvatske.

Izvor: N1

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Bruce Lee

propala ko zeton

2 0

let 3

drustveno nevidljiva zena? koji ste vi buzdovani.

3 0

* Sva polja su obavezna