Scena: Otvoren Play Media Day

Scena: Otvoren Play Media Day Izvor: N1

Treći regionalni komunikacijski događaj Play Media Day otvoren je u Muzeju savremene umjetnosti RS u Banjaluci.

Na jednom mjestu okupilo se više od 30 svjetskih, regionalnih i domaćih stručnjaka koji govore o najaktuelnijim temama iz trenutno najbrže rastuće svjetske - kreativne industrije.

Turistička atrakcija gostiju iz raznih dijelova svijeta, s dolaskom sunčanih dana, postao je srednjovjekovni gradić Počitelj u dolini Neretve. Počitelj je neprocjenjivo blago historijskog nasljieđa orijentalno-mediteranskog karaktera, stav je historičara, ali i posjetilaca koji dolaskom svjedoče raskoš jedne od najljepših kulturno-istorijskih cjelina u Bosni i Hercegovini.Opjevan u mnogim pjesmama vijekovima je inspiracija umjetnicima i slikarima i UNESCO-ov je zaštićeni spomenik kulture. Tokom ljeta služi za okupljanje umjetnika iz raznih krajeva svijeta na Međunarodnoj koloniji u Počitelju.

U nastavku idemo do Srbije. Evropske nagrade za kulturno naslijeđe biće dodjeljene 22. juna u Berlinu, a jedan od tri dobitnika nagrade iz Srbije je i projekat konzervacije srednjovekovne tvrđave u vojvođanskom mjestu Bač. Za 15 godina, koliko već rekonstrukcija traje, ovo zdanje je od neprepoznatljivosti, postalo sve posjećenija turistička atrakcija, koja svjedoči o periodu kada je bio centar ovog dijela Evrope.

Žiri Udruženja dramskih umetnika Srbije, nagradom "Miloš Žutić" odlučio je posthumno nagraditi glumca Nebojšu Glogovca, za najbolje glumačko ostvarenje u prošloj pozorišnoj sezoni za ulogu Hamleta u istoimenoj predstavi.

Izvor: N1

Sve je bliže trinaesto izdanje InMusic Festivala u Zagrebu. Velika imena dolaze na jarunsku pozornicu za manje od mjesec dana. Bookiranje ili dogovoranje bendova odvija se kao izrazito konkurentan proces na međunarodnoj sceni obzirom da su na InMusicu u pitanju veliki izvođači. Obzirom na reputaciju koja se stvara godinama, svake godine apetiti rastu. Prošle godine, najteže je bilo pregovarati s bendom Kings of Leon.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna