SDA: Negodovanje građana smatramo opravdanim

SDA: Negodovanje građana smatramo opravdanim Izvor: N1

Povećanje akciza za 15 feninga i rast cijena nafte na svjetskom tržištu ne mogu biti opravdanje da se cijena goriva na benzinskim pumpama u BiH za kratko vrijeme poveća za skoro pola marke, stoga negodovanje građana smatramo opravdanim, saopćeno je iz SDA.

"Prateći stanje na tržištu, može se opravdano sumnjati i na zakonom zabranjeno kartelsko poslovanje distributera naftom, odnosno dogovoranje cijena i to zavisno od lokacije benzinske pumpe. Indikativno je i da se svaki rast cijena nafte na svjetskom tržištu koristi za nesrazmjerno povećavanje cijena na benzinskim pumpama, dok se u situacijama kada cijena na svjetkom tržištu pada, sistematično odgađa pojeftinjenje", stoji u saopćenju ove stranke.

SDA, navode, ponovo traži od Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada da nadležni inspekcijski organi izvrše provjeru formiranja cijene nafte i naftnih derivata prije i nakon izmjena Zakona o akcizama u BiH i rasta cijena na svjetskom tržištu, jer postoje ozbiljne sumnje o zloupotrebama kako bi se cijene povećale u većem iznosu od nužnog.

"Također, od resornog federalnog ministra Zlatana Vujanovića tražimo da što prije poduzme mjere koje mu stoje na raspolaganju, jer smatramo da su nastupili zakonski razlozi za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena i ograničenja visine maloprodajne marže distributera naftnih derivata", stoji u saopćenju SDA.

Neke od najvažnijih prometnica u BiH blokirali su u nedjelju građani svojim vozilima prosvjedujući tako zbog povećanja cijena goriva. Bile su blokirane saobraćajnice u Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci i drugim gradovima. Nakon Tuzle, Banjaluke, Sarajeva, Jelaha i drugih gradova, autoprevoznici i učesnici u saobraćaju su jučer blokirali i magistralni put M 17. 

Zbog trećeg poskupljenja goriva u ovoj godini vozači su zaustavili automobile na jedan sat.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 16

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Big

Ovo je jadno i bjedno. Da li je moguce da nas ovoliko ponizavaju

11 2

A Kale je brdo

@Big He he he. Birali ste, gledajte! 🙊🙊🐒

1 0

Vi ste bili

prvi za uvodjenje akciza i zato narod treba da vas kazni u oktobru na izborima a možete situaciju ublažiti ako pumpadžijama ograničiti marže.Sada su oko 30 feninga/1litru .Ovo je previše i zato imamo pumpu na svakom ćošku.Ako imalo mislite na narod ? to ćete uraditi.

12 0

* Sva polja su obavezna