UN: Sporazum Grčke i Makedonije vodi snažnijim odnosima

UN: Sporazum Grčke i Makedonije vodi snažnijim odnosima Izvor: Pixabay

Specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija (UN) Matthew Nimetz, koji je zadužen za rješavanje spora u vezi s imenom između Makedonije i Grčke, komentarišući postizanje dogovora u sporu o imenu, čestitao je objema stranama na postizanju dugo očekivanog sporazuma.

"Nemam nikakve sumnje da će ovaj sporazum voditi periodu snažnijih odnosa između dviju susjednih zemalja, a posebno između njihovih naroda", naveo je Nimetz u saopćenju.

Naglasio je da su vlade obiju zemalja pokazale veliku odlučnost kako bi postigle dogovor o sporu oko imena.

"Ohraben sam posvećenošću dviju vlada da omoguće međusobne koristi za sve svoje građane putem izgradnje strateškog partnerstva kao osnove za intenzivniju saradnju", istakao je Nimetz.

Premijer Makedonije Zoran Zaev je u obraćanju naciji istakao da je postigao dogovor s grčkom stranom prema kojem bi novo ustavno ime Makedonije bilo Republika Sjeverna Makedonija.

Napomenuo je i da će sporazum, koji bi trebao biti potpisan u subotu, iznijeti na referendum kako bi se građani o njemu izjasnili.

Istakao je i kako sporazum osigurava izlazak Makedonije iz izolacije i da joj to omogućava evropsku perspektivu, stabilnost i napredak.

Podsjetimo, Grčka je smatrala da je naziv "Makedonija" dio njezinog kulturnog naslijeđa, podsjećajući da je to, također, naziv grčke pokrajine koja je bila centar drevnog carstva Aleksandra Makedonskog.

Spor je bio neriješen od sticanja nezavisnosti bivše jugoslovenske republike 1991. godine.

Zbog grčkog protivljenja, Makedonija je primljena u Ujedinjene nacije (UN) pod nazivom "Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija" (FYROM).

Rješenje spora je bilo potrebno kako bi se Makedonija mogla pridružiti NATO-u ili Europskoj uniji (EU) jer je Grčka ranije zaprijetila da će uložiti veto na njezino članstvo zbog spora oko imena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna