Najavljena tužba zbog policijskih uniformi u KS

Najavljena tužba zbog policijskih uniformi u KS Izvor: N1

BH Konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme pokrenuo je aktivnosti oko podnošenja tužbi "zbog kršenja Ustava i zakona od Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo".

"MUPKS je 2013. godine usvojilo Pravilnik o uniformi za specijalne geografske uslove MUPKS-a kojim je, umjesto samo nekih, specijaliziranih, propisan izgled svih vrsta uniformi, a ne samo dopunskih dijelova i posebnih uniformi, kako to decidno propisuje federalna Uredba o jedinstvenoj policijskoj uniformi. Istovremeno, izgled uniformi propisan tim pravilnikom, u potpunosti je odstupio od izgleda propisanog Uredbom!? Tako danas u praksi imamo situaciju da policijski službenici u KS-u imaju u potpunosti različite uniforme od policijskih službenika u drugim kantonima, čime se krši Ustav FBiH", navodi BH Konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme u saopćenju za javnost.

Iz Konzorcija, istovremeno, podsjećaju da su uputili molbu predsjedniku i potpredsjednicima FBiH, te premijeru i dopremijerima FBiH radi omogućavanja ustavnopravne zaštite pred Ustavnim sudom FBiH u vezi sa spomenutim slučajem.

Nadalje, navode da je odredbom Ustava Federacije BiH glava III, član 4. stav a. propisano da „kantoni imaju sve nadležnosti koje nisu izričito povjerene federalnoj vlasti, a posebno su nadležni za uspostavljanje i nadziranje policijskih snaga koje će imati jedinstvene federalne uniforme sa kantonalnim oznakama", te da je Vlada FBiH donijela Uredbu kojom se uređuju izgled, dijelovi i boja jedinstvene policijske uniforme svih policijskih snaga FBiH.

"Iako se kantonalni ministar unutrašnjih poslova pozvao na odredbe federalne Uredbe, sasvim je jasno da je time prekršen Ustav FBiH, ali i federalna Uredba, jer je pravna mogućnost propisivanja posebnih, specijaliziranih tipova i dijelova policijske uniforme teško zloupotrebljena i to u korist pojedinih, dominantno uvoznih brendova, odnosno zastupnika takve vrste policijske opreme", navodi se u saopćenju.

Kako se dalje navodi, "spomenuti pravilnik iz 2013. godine je u potpunosti prilagođen i napravljen na način da favorizira samo jednu vrstu uniformi koje se uvoze u BiH, čime su domaći ali i svi drugi proizvođači diskriminirani, jer uopšte nemaju mogućnost da učestvuju u javnim nabavkama uniformi i druge opreme u Kantonu Sarajevo".

"Time se našim kompanijama nanosi ogromna šteta. Napominjemo da se svi mi već duže od 20 godina specijaliziramo za ovu vrstu poslova. Tako se uniforme i druga oprema proizvedena u BiH danas koristi od policijskih agencija brojnih evropskih država. Slična stvar se ponavlja i na nivou BiH, jer je Vijeće ministara BiH usvojilo gotovo identičan Pravilnik, o čemu smo javnost upoznali u više navrata. Mi ćemo se nastaviti boriti protiv ovakvog ponašanja pojedinaca u institucijama, a apeliramo i na istražne organe da se uključe u cijelu priču", navodi se u saopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Joks

Podrzavam domacu proizvodnju,cak sto vise, ali nazalost sva domaca policijska i vojna oprema je od nacina kroja,izgleda i kvalitete na dosta niskoj razini, pa nam policajci i vojnici izgledaju kao komunalci, odjeca se lako osteti,puca po savovima, obuca neudobna i nekvalitetna i sl. Zato draga gospodo poduzetnici, otidjite malo vani i vidite standarde kako se radi, zaposlite mlade ljude koji su u stanju pratiti trendove, materijale i ostale stavke bitne za izradu ovakve specijalne opreme. To ce vam u buducnosti biti bolje i isplativije,nego sto pisete prijave i dajete pare advokatima.

8 1

* Sva polja su obavezna