Šarović: Postoji mogućnost da se ograniči cijena nafte

Šarović: Postoji mogućnost da se ograniči cijena nafte Izvor: N1

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Mirko Šarović rekao je da postoji mogućnost da vlade Republike Srpske i Federacije BiH, na prijedlog resornih ministarstava, ograniče cijenu nafte i naftnih derivata.

"Iz najava u proteklih dan-dva vidimo da je to moguće. To je pokazatelj da se može uticati na cijenu nafte i naftnih derivata. Sigurno da postoje rezerve za smanjenje cijena goriva. Koliko će to da bude ne znam, ali u svakom slučaju mislim da je to dobar početak", izjavio je Šarović novinarima u Sarajevu.

On je istakao da je spreman da pruži doprinos u okviru svojih nadležnosti o pitanju cijene nafte ako neko smatra da je neophodno učešće Savjeta minista i ministarstva na čijem je čelu, te podsjetio da se sve dažbine i doprinosi u vezi sa gorivom izračunavaju na entitetskom nivou.

Prema njegovim riječima, tačno je da su akcize djelimično uticale na povećanje cijene goriva, a da je to povećanje došlo u najgorem mogućem momentu kada su "divljale" cijene nafte na evropskom tržištu, što je ključni element koji utiče na formiranje cijene.

Šarović smatra da je veoma važno da su se, ne samo mediji, nego i građani zainteresovali za sve šta se dešava jer se to tiče i njih.

"Sada postoji javno mnjenje i građani koji više nisu ravnodušni prema onome što se dešava u BiH, ne samo kada je riječ o cijeni goriva, nego i mnogo toga drugog. Ne treba da budemo iznenađeni ako građani budu reagovali i na neka druga društvena pitanja koja zaokupljaju njihovu pažnju", naglasio je Šarović.

Prema njegovim riječima, ozbiljno je pitanje i stvar inspekcijskih organa da li postoje karteli i udruženja koja se dogovaraju o cijeni goriva i visini marže.

"Najsimptomatičnije i ono što pada u oči jeste da prilikom svakog povećanja cijene goriva imamo dogovaranje naftnog sektora i njihovih predstavnika o visini cijene goriva, što asocira da postoji neka vrsta dogovora. Vrijedi to ispitati", smatra Šarović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Mirko Šarović

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Bosniacum

Šarovicu svaki respekt za tvoj rad, ali ne uvijaj u rukavicama ti znas kao i mi svi da taj lobi postoji i da funkcipnise.

2 1

Dragas

Evo još jednog dušebrižnika za narod iz Saveza za promjene.Ako budemo ograničavali cinene nafe i derivata onda je nećemo imati ili je nećemo imati u dovoljnim količinama. Mi stariji smo već iskusili takozvani par-nepar ili bonove za gorivo a to zna i gospodin Šarović ali eto izbori su na pragu i dobro je kazati nešto što narod voli da čuje bez obzira što od te priče narod neće imati mikakve fajde.

2 2

* Sva polja su obavezna