BH-Gas zvanično dio ENTSOG-a

BH-Gas zvanično dio ENTSOG-a Izvor: N1

BH-Gas danas je zvanično primljen u članstvo Evropske mreže operatora transportnog sistema prirodnog gasa ENTSOG na 34. sastanku Generalne skupštine koja se održava u Bukureštu (Rumunija).

BH-Gas imat će zasad status posmatrača u toj asocijaciji zato što Bosna i Hercegovina nije država članica Evropske unije - navodi se.

ENTSOG je uspostavljen od Evropske unije Trećim energetskim paketom, s ciljem da se omogući i poboljša saradnja između operatora transportnih sistema prirodnog gasa širom Evrope, te razvoj panevropske transportne mreže u skladu s ciljevima energetske strategije Evropske unije i Energetske zajednice država jugoistočne Evrope.

Trenutno je 45 kompanija - operatora gasnih transportnih sistema u punopravnom članstvu u ENTSOG, a dok ukupno sedam kompanija ima status posmatrača (uključujući BH-Gas). Na taj način u ENTSOG-u je zastupljeno 27 država članica Evropske unije, odnosno Energetske zajednice, država JIE.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, BH-Gas godinama ima dobru suradnju sa ENTSOG-om, razvojne projekte je promovisao i prijavljivao kod te evropske asocijacije, a već su sadržani u Desetogodišnjim planovima razvoja mreže prirodnog gasa Evrope.

"Primanjem u članstvo, BH-Gas je još jednom dobio potvrdu dosadašnjeg uspješnog rada i saradnje s tom asocijacijom. Članstvom se otvara mogućnost aktivnog učešća u daljem radu asocijacije, zajedno s drugim operatorima transportnih sistema Evropske Unije i okruženja u smislu razmjene informacija, kreiranja i usklađivanja razvojnih planova i promocije projekata iz oblasti prirodnog gasa, te što boljeg pozicioniranja BiH u gasnom sektoru regije", ističe se.

Dodatna korist ogleda se i u mogućnosti ostvarivanja podrške i pomoći ENTSOG članovima u implementaciji obavezujućih dokumenata koji proizilaze iz Trećeg energetskog paketa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: entsog , bh gas

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

zlatko

Kome vi zamatujete oči kada svako zna da se vi brinete sa.o za vaše đžepive kome je pripao gasovod šti je financiran od bosanskih firmi isto kao imovina bih neka vas je sram vi zastupate državu jad i čemer.

2 0

* Sva polja su obavezna