Hadžikadić: Građanski aktivizam stvara pozitivan pritisak

Hadžikadić: Građanski aktivizam stvara pozitivan pritisak Izvor: N1

Mirsad Hadžikadić, kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na predstojećim izborima oglasio se povodom sve većeg aktivizma BiH građana.

"Aktivizam i sloboda izražavanja putem legalnih metoda i bez ometanja javnog reda i mira su jedni od osnovnih postulata demokratije koji se u Bosni i Hercegovini, nažalost, nedovoljno koriste. Građanski aktivizam stvara pozitivni pritisak na vladajuće strukture kako bi se nosioci vlasti podsjetili da njihovo djelovanje mora biti u funkciji poboljšanja kvaliteta života stanovnika i društva u cjelini" kazao je Hadžikadić.

Pozdravio je val građanskog aktivizma koji se se dešava u posljednje vrijeme, počevši od boračkih demonstracija i protesta povodom nerazjašnjene smrti mladića u Sarajevu i Banjaluci do neprimjernog skoka cijena goriva u državi.

"Ove prosteste vidim isključivo kao opravdan izraz rastućeg pokreta nezadovoljstva naših građana", dodao je

Tvrdi sa su neki od ovih protesta su već urodili plodom, kao što su najave resornog ministra da će se cijene goriva smanjiti već od petka.

"Čak su i neke stranke koje su trenutno na vlasti reagovale tražeći smanjenje cijena goriva. Evidentno je da pritisak građana funcioniše. Oni moraju biti aktivno uključeni u sve sfere političkog odlučivanja o razvoju društva u Bosni i Hercegovini. Jedino tako država može osigurati put ka progresu," kazao je i poručio:

"Pozivam građane Bosne i Hercegovine da svoj aktivizam i građansku odgovornost iskažu i na oktobarskim izborima, da pokažu svoj stav prema trenutnom stanju u državi i mogućim izlazima iz tog stanja, i da budu dio pozitivnih promjena. Pozivam ih da budu iskre u kreiranju bolje BiH".

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Kamenko

Narod puko a ovaj poliglota to zove aktvizam....demagog u rukavicama.

3 0

* Sva polja su obavezna