CIK odbio prijavu SRS dr. Vojislav Šešelj zbog imena

CIK odbio prijavu SRS dr. Vojislav Šešelj zbog imena Izvor: N1

Centralna izborna komisija BiH odbila je prijavu pet nezavisnih kandidata i četiri stranke za predstojeće izbore, među kojima je i Srpska radikalna stranka dr. Vojislav Šešelj.

Centralna izborna komisija BiH je odbila ovjeriti prijavu Srpske radikalne stranke dr. Vojislav Šešelj za predstojeće Opće Izbore u BiH. U odluci se navodi da stranka u svom imenu sadrži ime Vojislava Šešelja, koji je osuđen za ratni zločin. Stranka je uložila žalbu na oduku CIK-a te je predmet trenutno na Sudu BiH.

"CIK BiH smatra da je sa njegovim imenom u nazivu stranke narušen osnovni princip demokratskih izbora, a to je princip slobodnih izbora, izbora bez straha. Ali, obzirom da je predmet na sudu, uglavnom u javnosti u tim slučajevima ne komentarišemo naše odluke", rekli su iz CIK-a za N1.

Podsjećamo, Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Haagu je pravosnažno osudio lidera Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja na 10 godina zatvora zbog podsticanja i počinjenja progona Hrvata 1992. u selu Hrtkovci u Vojvodini.

Presudom je konstatovano da je Šešelj kaznu već odslužio, jer je od 2003. do 2014. bio u pritvoru u Haagu. Šešelj je od novembra 2014. godine u Srbiji, na privremenoj slobodi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

PA

Ova bi drzava i narod stvarno bili ludi kad bi ovo dozvolili. Samo me interesuje cija je ovo ideja da ovaj covjek uopste udje u ovu drzavu. Zar ga nije sramota.

2 1

Hm

Po zakonu u BiH to nije zabranjeno! Cak se i sam Seselj ima pravo kandidovat! Po tome ni Fikret nebi se mogao kandidovat za nacelnika V. Kladuse!

9 4

* Sva polja su obavezna