Vlasenica: Promijenili identitete da bi preživjeli

Vlasenica: Promijenili identitete da bi preživjeli Izvor: N1

U Komemorativnom centru u Tuzli danas je identificirano osam žrtava bošnjačke nacionalnosti iz proteklog rata koje su ekshumirane 2017. iz masovnih grobnica Jelovačka Česma i Tugovo na području Vlasenice, te 2004. godine iz masovne grobnice Pelemiši Šekovići.

Na lokalitetu Jelovačka Česma u novembru prošle godine otkrivene su dvije masovne grobnice međusobno udaljene jedna od druge oko 15 metara, a iz obje grobnice ekshumirano je 28 posmrtnih ostataka.

Nebojša Bogosavljević je imao 14 godina kada je stajao na kućnom pragu i gledao kako u smrt odvode oca Sadika Džindu. Nekada Edis i njegov brat Adis, danas se zovu Nebojša i Siniša Bogoslavljević. Promjenili su identitete da bi sačuvali glavu, priča Nebojša.

"Išla je neka anketa sa zahtjevom sa pitanjem da li želimo ostati u svom gradu ili ići u logor. Ako želite ostati u gradu, bilo bi poželjno promjeniti ime i prezime. Pošto nam je mama srpske nacionalnosti i pravoslavne vjere, prihvatli smo njeno prezime, promjenili imena i ostali tu", prisjetio se Nebojša.

Mirsad Alispahić, sin Sulje Alispahića se također prisjetio trenutka kada je njegov otac odveden.

Izvor: N1

"Ušli su u kuću da ga povedu, ona nije dala. Nju su gurnuli na stranu i njega su dvojica odveli. Auto neki, crveni Jugo je čekao ispred kuće. Njega su strpali u auto i odvezli. Od tada više nikada ništa nismo znali", kazao je Alispahić.

Iz jedne masovne grobnice ekshumirano je osam nekompletnih posmrtnih ostataka, a iz druge je ekshumirano 20 posmrtnih ostataka, među njima 12 kompletnih i 8 nekompletnih tijela. Iz masovne grobnice Tugovo u septembru prošle godine ekshumirani su posmrnti ostaci 11 žrtava.

Nekoliko članova porodice Mensur Ferhatovića je ubijeno. 

"Danas radimo identifikaciju šeste žrtve mojih najbližih. Znači, trojicu dajdži već smo sahranili u Vlasenici i mog oca. Dva brata su mi ubijena i odvedena. Nakon 25 godina, za brata koji je 1962. Godište, došli smo danas da potvrdimo obdukcijski nalaz", rekao je Ferhatović.

Da se sve ove priče i istina ne bi zaboravili, Nebojša se trudi pojasniti svojim kćerkama ko im je bio djed, koje nacionalnosti i kako je nestao.

"Ne odvajam ih ni od jednih ni od drugih. Moja djeca se druže i sa muslimanima i sa Srbima, idu u školu, izlaze. Starija izlazi, mlađa je još mala. Druže se sa komšijskom djecom, ima povratnika u komšiluk. Koliko shvata nemaju neke predrasude o ovome ili onome", istakao je Nebojša Bogosavljević.

Nedavno je preminuo bivši upravnik logora Sušica Dragan Nikolić zvani Jenki kojeg je Haški tribunal osudio na 20 godina zatvora nakon što je priznao krivicu da je učestvovao u ubistvima, silovanju i mučenju bošnjačkih zatvorenika u ovom logoru u Vlasenici 1992. Suđenje za još četiri odgovorne osobe, početkom ovog mjeseca je odgođeno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 6

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Kamenko

Nisu oni promijenili identitete vec imena.Imena su nevazna.A ako se osjecaju drugacije zasto ne vratise u Adis i Edis?Prosla je opasnost.....

1 0

Boxon

Isto smo mi Srbi ovo preživljavali po Federaciji pa ne pišete o tome. Pa zar mislite da je nama bilo boje?

5 9

Deda VAKA

ne lupetaj🐒

3 3

* Sva polja su obavezna