Šarović o cijenama goriva: Javnost želi odgovore

Šarović o cijenama goriva: Javnost želi odgovore Izvor: N1

Javnost se uzburkala, želi odgovore i to je najveća promjena za mene, rekao je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, komentarišući nezadovoljstvo građana zbog povećanja cijena goriva. Izraženo nezadovoljstvo je za njega najbitniji fenomen koji se desio jer je pokazao da žele biti uključeni u rješavanje problema.

Istakao je da ne tvrdi da postoje karteli i dogovoranje cijena goriva. Ukazao je da su građani pokazali da "ne spavaju i da ne računaju na savjest političara", dodavši sljedeće:

"Donosioci odluka trebaju provjeriti da li postoji prostor za dogovaranje cijena. Ako postoje naznake da karteli, onda treba intervenirati", objasnio je, rekavši da je svjesan da je intervencija vlasti u cijene "nepopularna".

Podsjetio je da na povećanje cijena goriva nisu doprinijele samo akcize, već i cijene nafte na svjetskom tržištu.

"Najviše su profitirali budžeti. Od akciza se na jedinstveni račun slilo preko 100 miliona maraka. Jasno je da su entiteti ubrali više sredstava i da postoji mogućnost da se to vrati građanima i privredi. Ne teba biti posebno pametan, pa to znati. Mislim da ne treba pozivati na bunt, ali vlast mora povesti računa o građanima i reagovati. Ako to ne uradi, onda može doći do problema", rekao je Šarović.

Ukazao je da mnogi građani smatraju "kako ono što se dešava sa njihovim životima, nije uredu", te je naglasio sljedeće:

"Treba vidjeti koliko ima prostora za smanjenje cijena goriva. Ako se cijena snizi za 1 fening, to će pokazati da su građni bili upravu. Građane nikada ne bih nazvao huliganima. I ja sam u Sarajevu čekao u koloni sat vremena. To sam razumio kao da građani nemaju drugog načina da kažu da su nezadovoljni", kazao je.

Pojasnio je da ograničavanje cijena goriva jeste zakonska mogućnost, ali da ona nije "najsjajnija opcija".

Osvrnuo se na izvoz voća, mlijeka i mliječnih prerađevina iz BiH.

"Predložili smo Rusima da u naredne dvije sedmice dođu u BiH kako bi izvršili potrebne kontrole", obznanio je.

Mišljenja je da bi rješenje za malinare moglo biti i to da se orijentišu i na tržišta van Evropske unije, kao što je ono rusko.

Naglasio je važnost Kine kao trgovinskog i ekonomskog partnera BiH.

"Imao sam priliku da obiđem trgovinski sajam 'EXPO' gdje je naših šest kompanija izlagalo. Njih pet su bili vinari koji su već prisutni na kineskom tržištu", istakao je.

Podsjetio je da izvoz mlijeka iz BiH u zemlje Evropske unije raste iz godine u godinu, te je izrazio očekivanje da će BiH biti u mogućnosti da izvozi i mliječne prerađevine. 

Za Šarovića je mišljenje građana najbolja ocjena njegovog rada kao ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Damir

Ovaj politicar, gospodin Sarovic, privlaci paznju i djeluje mi da se istinski bori za boljitak. Uzivam citati njegove komentare.

3 1

caravan palace

jedini politicar koji zasluzuje paznju

4 2

Dragas

Ko veli bunt je dobar da se sruši vladajuća koalicija a i mjegovo dupe je zinulo na vlast. I on bi da se uhljebi. A kad bi nekim pukim slučajem došao na vlast akcize bi ostale a gorivo isto tako nebi bilo jeftinije. Sve su to somovi zinuli na udicu na kojoj je nataknuta VLAST.

9 3

* Sva polja su obavezna