Šaban: Radikalne struje nisu prava slika islama

Šaban: Radikalne struje nisu prava slika islama Izvor: N1

Uoči jednog najznačajnijeg muslimanskog blagdana - ramazanskog bajrama, gosti Novog dana su bili Burhan Šaban i Edin Hamzakadić, vođa hora medžlisa Islamske zajednice. Obojica su podsjetiili na značaj ovog blagdana i Islama kao takvog. Treba doviti i od Allaha tražiti da bude od pomoći danju i noću, poručio je između ostalog Burhan Šaban.

Šaban i Hamzakadić su pozvali građane da sutra u 20 sati u Dvorani Mirza Delibašić prisustvuju tradicionalnom bajramskom koncertu zbog kojeg su, kako su rekli, radosni.

"Radujemo se koncertu koji se održava već 12 godina. Nije lahko u kontinuitetu zadržati i unaprijediti kvalitet koncerta. Hvala Bogu, nadam se da smo uspjeli, publika će da ocijeni naš rad", kazao je Hamzakadić.

Šaban je podsjetio na značaj ramazana, rekavši da nam "najviše nedostaje vremena koje ćemo provesti sami sa sobom".

"Prepadnem se kada ljudi uzmu te iPade i neke stvari. Uđu u neki njihov svijet. Fali nam komunikacije. Moramo se gledati oči u oči, a oči govore istinu", poručio je Burhan Šaban.

Na značaj predanosti čovjeka samom sebi je kazao i Hamzakadić.

"Muhammed a.s. je bio u pećini sam i u mislima predan. To je poruka za nas da se čovjek osami i malo promisli. Islam nam postavlja standarde", objasnio je on.

Za Burhana Šaban je vrlo važno uspostaviti "balans - ne lagati, ne krati. To je istovremeno lahko i teško. Treba doviti i tražiti od Allaha da bude od pomoći danju i noću".

On je komentarisao i status muslimana u cijelom svijetu.

"Nažalost, mi smo doživjeli vrijeme globalizacije. Mnogo toga se promijenilo. Ovaj sistem iza komunizma je svim silama targetirao islam od trenutka onoga što se desilo u Americi. Koncept novog života nas je stavio u neugodnu poziciju. Predstavlja nas u smislu radikalne struje, a to nije prava slika islama. Moramo se boriti protiv onih koji nisu pravi islam. Nemamo dovoljno snage i moći. Imamo loš start, a od toga se morate odbraniti. Ne možete doći do prilike da budete primjer, a to nije fer. Nije pošteno da neko sudi o vama", kazao je između ostalo Burhan Šaban. 

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Visegrad

I pjevanje nije u duhu islama pa ovi pjevači se bune jer zaradjuju dobru lovu na pjevanju !!!

2 1

BiH

Da su se svi ponašali u duhu svojih vjera ne bi bilo agresije i genocida od strane srba i hrvata, jer ni njihova vjera ne dozvoljava nasilje. Od ilahija i "pjesme" niko nije ubijen, osim metaforički. Prvo isored svojih vrata pomesti.

2 1

Ivo

Struje radikalne?Ja znam za izmjenične ... istosmjerne ...trofazne...itd......šalim se malo ipak u svakoj vjeri ima ekstrema i nema potrebe pravdati se zbog njih.Islam u BiH je kao ostale vjere sasvim OK.Nama je zajednički problem što smo dopustili da nam sa strane popuju i uče nas da poslije 1000 godina zajedništva ne možemo zajedno.Ovdje će biti dobro tek onda kada shvatimo da nam je brat komšija a ne neznanac iz Zagreba Beograda Istambula ....

17 0

* Sva polja su obavezna