Ahmetović osudio pokušaje minimiziranja zločina u Prijedoru

Ahmetović osudio pokušaje minimiziranja zločina u Prijedoru Izvor: N1

Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, osudio je pokušaje lokalnih vlasti u Prijedoru da minimalizuju zločine u tom gradu, ali i da prekršajno gone sve one koji obilježavaju „Dan bijelih traka“ u ovom gradu, što su lokalne vlasti ranije najavljivali.

„Da ironija bude veća, predstavnici Saveza nezavisnih socijaldemkrata sada tvrde, uprkos odluci Kriznog štaba općine Prijedor iz maja 1992. godine i naredbi da se bošnjačke kuće označe „bijelim čaršafima“, a da Bošnjaci ne ulici obavezno nose „bijele trake“ na nadlaktici, da su ovaj znak jedino morali da nose „srpski vojnici“!

Tko god da je pogledao tijela Bošnjaka u Šejkovači ili na najvećoj masovnoj grobnici u Europi nakon Drugog svjetskog rata – Tomašici, vidio je pobijene Bošnjake iz Prijedora i okolnih sela sa pomenutim „bijelim trakama“. U gradu u kojem je brutalno pobijeno 3.200 Bošnjaka, a za njih se još pola hiljade traga, nije samo neumjesno, već i bezobrazno negirati zločine počinjene u Prijedoru koje je svojim presudama već potvrdio i Tribunal u Hagu, ali i domaće pravosuđe“, istakao je Ahmetović.

Potpredsjednik Nezavisnog bloka podsjeća da već godinama bivši logoraši imaju problem da posjete logor Omarska, jer im daljnji prolaz od zloglasne „Bijele kuće“ ne dozvoljava aktuelni vlasnik Rudnika Ljubija.

„Da se ovo više ne bi događalo, jer vlasnik tvrdi da u momentu kupovine rudnika nije znao šta se se dešavalo na tom prostoru, poslat ćemo zahtjev i Vladi Republike Srpske i općinskim vlastima, da potencijalnim novim vlasnicima kažu da kupuju zemljište gdje se, prema procjenama Tužiteljstva BiH nalazi još oko 500 Bošnjaka, muslimana, njihovih tijela, te da će iznad njih ipak biti državni zakon, prema kojem se bilo koja lokacija u rudnicima, za koji se ispostavi da je moguća masovna grobnica, ustupa državi BiH za daljnju istragu. Također, smatramo da se masovna grobnica Tomašica treba pretvoriti u Memorijalni centar, te da se ova lokacija, Jakarina kosa, Redak 1. i Redak 2, trebaju izuzeti iz kupoprodajne mase, jer je Vlada RS raspisala novi tender za prodaju rudnika Ljubija, a ako sada ne učinimo ništa, možda ponovo ništa nećemo moći učiniti dok ne istekne kupoprodajni ugovor što može trajati decenijama“, upozorio je Sadik Ahmetović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

perica

Radi nesto gospodine a ne samo rovarenje !

4 0

Kronika kulta

Sabiras glasove aaa.

4 5

Amir

Sta li ovom covjeku znaci rijec politicka hibernacija.

3 8

* Sva polja su obavezna