"Sporazumom o izručenju nismo zadovoljni ni jedni ni drugi"

"Sporazumom o izručenju nismo zadovoljni ni jedni ni drugi" Izvor: N1

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković susreo se bosanskohercegovačkim kolegom Josipom Grubešom.

Bošnjaković je ranije najavio kako će se na sastanku analizirati međudržavni sporazum iz 2012. i vidjeti koliko je RH postavila zahtjeva, a koliko druga strana i kakvi su rezultati, te vidjeti kakve su mogućnosti unaprjeđenja. 

"Nismo se susreli zbog izručenja Zdravka Mamića, ali to izručenje potpada pod sporazum vezan za izručenje vlastitih državljana. Tjeralica je izdana i zaprimljena na sudu u BiH. Nakon što Ministarstvo pravosuđa primi dokmentaciju poslat ćemo zahtjev za izručenje, a nakon toga će sud BiH odnijeti odluku", kaže ministar Bošnjaković. 

"Što se tiče tog sporazuma, nismo zadovoljni ni jedni ni drugi. Nemamo rezultata vezanih za izručenja", rekao je. 

Grubeša je nakon sastanka najavio nastavak saradnje kako bi se pojačala funkcionalnost potpisanih sporazuma, a kao osobito bitnu temu za BiH istaknuo je gradnju prvog državnog zatvora u BiH.

"Razgovarali smo o tome kako bi nam Hrvatska mogla pomoći u tome", rekao je Grubeša. 

Kao značajnu temu izdvojio je i pitanje državne imovine.

"Hrvatska je donijela zakon o državnoj imoivini. U BiH se stvorila percepcija da ostajemo bez imovine, a sada smo dobili potvrdu da je ta imovina i dalje aktualna. Nastavljamo pregovore kako bi se imovina vratila stvarnim vlasnicima", rekao je.

Dvojica ministara nisu odgovarala na pitanja novinara. 

Podsjetimo, posljednjih dana javnost je iznimno zainteresirana za temu mogućnosti izručenja Zdravka Mamića koji je pred hrvatskim pravosuđem pobjegao u susjednu BiH.

"Takve sporazume koji se odnose na izručenje vlastitih državljana vezano za najteža kaznena djela, organizirani kriminal, korupciju i pranje novca imamo i sa Srbijom, Makedonijom i Crnom Gorom i u svima njima ima prostora za unaprjeđenje, kao i u svakom sporazumu nakon proteka određenog vremena i analize učinaka", rekao je Bošnjaković ranije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Kakir

Ne treba brinuti. Ni njima ne odgovaraju izručenja. Ono je samo predstava za javnost.

1 0

Udarila Vlast U Narod

Ma nemoj! Dok niste udomili krimose iz BiH koji su i nakon rata nastavili rasturati ovu Drzavu, zakon je bio dobar. I, odjednom sada ne vaja. Vratite nam nase krimose, neka ovdje u zatvorima odleze izrecene kazne, ili one koji su trazeni da im se sudi, a zbrisali su u Hrvatsku, pa su tamo amnestirani ,iako je evidentno da su pocinili ili se sumnja da su pocinili kaznena djela u BiH. Tek tada ima smisla govoriti o izmjeni sporazuma.

6 0

Julio

Netreba ga dati dok oni ne isporuce one koji su pobjegli od BH zakona.

7 0

* Sva polja su obavezna