Gluhaković: Cijene goriva nakon pojeftinjenja

Gluhaković: Cijene goriva nakon pojeftinjenja Izvor: N1

Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS-a, naglasio je da je na pojedinim benzinskim pumpama u ovom bh. entitetu već jučer pojeftinilo gorivo. Sa pojeftinjenjem, cijene goriva će se kretati od 2,11 do 2,29 maraka, objasnio je Gluhaković. Istakao je da Vlada RS samo u iznimnim situacijama može regulirati cijene goriva.

Tvrdi da ne postoji dogovoranje cijena među distributerima.

"Analizirali smo kretanje cijena goriva od 2011. do 2018. godine. Vrh je bio 2012. godine kada je cijena goriva bila 2,62 KM po litri. Najmanja cijena je bila 2016. godine kada je jedna litra koštala 2,42 KM", rekao je.

Naglasio je da je u cijelom RS-u samo su na četiri lokacije bile blokade saobraćaja od strane nezadovoljnih građana.

Obznanio je da će inicirati sastanak sa Mirkom Šarovićem, ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Zlatanom Vujanovićem, ministrom trgovine FBiH, kako bi se rješio ovaj problem.

Smatra da bi cijene goriva bile manje kada bi i distributeri u FBiH kupovali naftu iz rafinerije u Brodu čime bi se "njeni kapaciteti povećali da 2,5 miliona litara", što nije trenutno slučaj.

"Umjesto toga, oni kupuju naftu iz inostranstva", kazao je Gluhaković.

Ukazao je da će se svakih15 dana pratiti kretanje cijena nafte u RS-u, i da će svakih 30 dana Vlada RS biti o tome obaviještavana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

gagi

svaku litru goriva u startu opterecuje pdv 17% i akcize 11% to je 28% u startu i to na nivou BiH pa ajde uz entitete i distributere i drzava malo otpusti kais od ovih 28%

2 0

Scratch

Kupujte svi nafru od Rusa i onda smanjite cijene za 5 feninga Srsmota jad i čemer Kad je nafta bila 145 dolara barel cijene bile 2,45 Kad je nafta sada 70-80 dolara cijene 2,41 Pljacka naroda od strane naftnog kartela i države. Svi uzimaju preko ledja jadnog naroda

25 0

* Sva polja su obavezna