Migranti u BiH: Afganistanci najčešći izvršioci teških krivičnih djela

Vijesti 18. apr 202216:12 > 16:18 0 komentara
migranti u bihaću
N1/Ilustracija

Tri migranta porijekom iz Afganistana, koji se sumnjiče da su u petak, 15. aprila, ubili državljanina Pakistana, također migranta, u gradskoj aleji u Bihaću, uhapšeni su u Sarajevu.

Događaj je ponovo aktualizirao pitanje sigurnosne situacije u Sarajevu i Bihaću gdje je najveći broj migranata smješten.

U toku istraga

Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona u izjavi za N1 ističe da su sada stvari dosta drugačije, a za nemili događaj krivi Službu za poslove sa strancima.

“Sigurno da nije dobro što se ovakve stvari dešavaju, posebno u gradskom području Bihaća, iako ove godine imamo najmanji broj migranta imamo ovako teška krivična djela. Služba za poslove za strancima ne radi svoj posao jer su ovi ljudi već prije godinu dana trebali biti protjerani“, kaže Kljajić.

Ističe da je u toku istraga o tome kako su ova lica došla do oružja, te da svakako postoji interes za otkrivanje i tih grupa koje se bave krijumčarenjem oružja.

Kulturno-vjersko-tradicionalni razlozi su najčešći razlozi sukoba, a to se posebno, kaže Kljajić, vidi između grupa Pakistanaca i Afganistanaca.

Kljajić je istakao da trenutno na prostoru USK boravi oko 800 migranta te da u ovoj 2022. godini nije došlo do povećanja njihovog broja.

“Situacija pod kontrolom”

Trenutna situacija je pod punom kontrolom države, ističe za N1 Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.

“U prva četiri mjeseca smo imali 191 ilegalna migranta koja smo vratili u njihove matične države. Radi se najviše o državljanima Turske njih je oko 70 posto, potom Kine, Indije, Pakistana i Kube”, rekao je Ujić.

Prošle godine je 660 osoba vraćeno readmisijom, veći dio njih vraćen je u zemlje porijekla, dok ima i onih koji se vraćaju u zemlje iz kojih su ušli u BiH.

“Oni koji počine krivična djela oni će i odgovorati. Sa njima će se baviti sami inspektorati i Tužilaštvo. Najviše problema imamo sa državljanima Afganistana. Oni su po dosadašnjim pokazateljima najčešći izvršioci teških krivičnih djela i krivičnih djela”, zaključio je Ujić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!