Godišnjica “žive lomače”: Dan kada je spaljeno više od 70 bošnjačkih civila

Vijesti 14. jun 202110:45 1 komentar
N1

Prije tačno 29 godina u kući Adema Omeragića u Pionirskoj ulici u Višegradu na živoj lomači spaljeno je više od 70 bošnjačkih civila, uglavnom žena i djece i starijih osoba, a najmlađa žrtva imala je samo dva dana i izgorjela je u naručju svoje majke.

Na kuću je bačena granata, a potom su zločinci pucali na one koji su se pokušali spasiti bijegom kroz prozor. Većina žrtava je bila iz sela Koritnik gdje su ih pokupili i naredili im da uđu u autobuse, koji su ih navodno trebali odvesti u Kladanj na slobodnu teritoriju.

Udruženje “Žena žrtva rata” i “Višegrad 92” svake godine obilježavaju ovu godišnjicu spuštanjem bijelih ruža u rijeku Drinu s mosta Mehmed paše Sokolovića podsjećajući se tako svih stravičnih zločina počinjenih u Višegradu.

U drugoj kući u višegradskom naselju Bikavac, u vlasništvu Mehe Aljića, također zapaljeno više civila.

U ove dvije kuće u Višegradu 1992. godine pripadnici paravojne formacije “Osvetnici” pod vodstvom Milana i Sredoja Lukića, zatvorili su, a nakon toga i žive zapalili više od 130 civila.

Za zločin u Pionirskoj ulici pravosnažnom presudom u Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju osuđeni su Milan Lukić na doživotnu kaznu zatvora i Sredoje Lukić na 27 godina zatvora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare