Predstavljena prva fotografija nastajanja jedne planete

Predstavljena prva fotografija nastajanja jedne planete Izvor: ESO/A. Müller

Astronomi su predstavili prvu fotografiju nastajanja planete koja se obrazuje u orbiti oko svoje zvijezde.

Naučnici su naveli da je fotografija napravljena pomoću veoma velikog teleskopa Evropske južne opservatorije u Čileu.

Miriam Keppler sa njemačkog Instituta za astronomiju "Max Planck" rekla je da su naznake novorođene planete detektovane i ranije, ali da astronomi nisu bili sigurni da li je riječ o tome ili samo o vrtlozima kosmičke prašine.

U članku u časopusi Astronomy & Astrophysics naučnici opisuju planetu, na oko tri milijarde kilometara od zvijezde PDS70, kao gasnog džina većeg od Jupitera.

Oni navode da ima atmosferu sa oblacima i da je na površini temperatura 1.000 stepeni celzijusa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Astronomija

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

oktavijan

OVAJ PROCES NASTANKA PLANETE KOJI JE SNIMIO TELESKOP TRAJE MILIJARDU GODINA A OVAJ ISPOD TVRDI DA JE NEKI BOG STVORIO SVE ZA 6 DANA HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH EEEE MOJ 21 VIJEKU KO U TEBE ULAZI

1 0

Dr.istina

„Zar ne vide nevjernici da su nebesa i zemlja činili jednu masu i da smo ih mi razlučili, i sve što je živo izveli sno iz vode? Pa zar oni ne vjeruju. ?"(El-Enbija, 29.)  „Zatim je svoju moć okrenuo prema nebu koje je bilo dim,pa je rekao njemu i zemlji: “Dođite milom ili silom“! a oni rekoše: “Dolazimo pokoravajući se“. (Fussilet, 10.)  „ Vaš Gospodar je Allah koji je stvorio nebesa i zemlju za šest dana“. (El-E'araf, 53.) „I oni te požuruju s kaznom (da im dođe kazna), a Allah neće iznevjeriti Svoje obećenje. Zaista je jedan dan tog tvoga Gospoda kao hiljadu godina kako ih vi brojite.“(-Hadždž, 47.) „Meleki i Duh penju se Njemu u jednom danu čije je traja­nje pedeset hiljada godina (na zemlji).“(El-Me'aridž, 4.) I On je onaj koji je stvorio čovjeka iz vode, pa je zatim među ljudima uspostavio krvno srostvo i srostvo po ženi­dbi“. (Furkan, 53.) Allah je stvorio sve živo­tinje od vode; neke od njih gmižu na svom trbuhu, neke idu na dvije noge, a neke na četiri. Allah stvara šta On hoće i, zaista, On ima moć nad svim stvarima“. (Nur, 45.)

3 1

Istina

U zabludi si Dr. istina. Život je 15 wati energije koliko je potrebno za rad mozga. Svemir je čist materijalizam a ljudski život je samo tačka do koje je došla evolucija tog materijalizma. Religija je proizvod ljudske mašte, kao i sve drugo- ateizam, mnogoboštvo i slično.

2 1

* Sva polja su obavezna