Sjednica NSRS bez Dodika, na početku negodovanja

Vijesti 26. apr 202312:30 0 komentara
NSRS/Ilustracija

Šesta Posebna sjednica NSRS počela je u Banjaluci, izvještajem Komsije za izbor i imenovanja.

Mandat je prestao Tamari Evđić i Denisu Šuliću, novi poslanici su Milka Savić i Saša Dragić koji su položili svečanu zakletvu.

Na početku sjednice galama između Nebojše Vukanovića i Nenada Stevandića zbog nedolaska predsjednika RS Milorada Dodika na istu, iako ju je inicirao.

Vukanović je izrazio nezadovoljstvo:

“Trebali su poslanici da polože zakletvu pred njim, a on da položi račune nama.”

Nadam se da će novi poslanici pomoći da vratimo ugled NSRS koji je poljuljan. Ovaj visoki dom treba da bude ključna institucija koja će kreirati politike, kontrolisati Vladu i Vas i nas. NSRS se nažalost sve više gazi, gubi svoj autoritet. Način ponižavanja NSRS treba da prestane, završio je dok ga je Stevandić glasno upozoravao.

Dnevni red je usvojen, a asprava je objedinjena za obe tačke.

SDS: Posipaju se pepelom, mi imamo prijedlog za državnu imovinu

Prva tačka je Informacija o zaključcima Narodne skupštine usvojenim 10. decembra 2021. godine, a odnosi se na poziv srpskom sudiji Ustavnog suda BiH da se povuče. Druga tačka je Informacija o skupštinskim zaključcima od 17. februara 2020. godine o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH.

Predsjednik Parlamenta Nenad Stevandić rekao je da se ova tačka odnosi na ukidanje ograničenja za povlačenje nadležnosti iz oblasti pravosuđa, indirektnih poreza i vojske, koje je Narodna skupština usvojila u decembru 2021. godine.

Uvodničar Igor Žunić naveo je više razloga zašto je po predlagaču “Ustavni sud BIH antidejtonski, donio nepravdu, unio međunacionalno povjerenje, pokušava da oduzme imovinu RS koja se nalazi na teritoriji entiteta”.

Republika Srpska nikada nije dala saglasnost za proširenje nadležnosti iz člana III Ustava BiH u pogledu svojinskih odnosa.

Ustavni sud BiH donio je privremenu mjeru kojom se zabranjuje primjena Zakona o nepokretnoj imovini, koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti,što je smatraju u RS, a navedeno je u skupštinskim materijalima protivzakonito i protivustavno otimanje imovine RS.

“Ustavni sud je postao politički motor za politike protektorata”, rekao je Žunić.

On treba da bude bude ustavobranitelj, a ne ustavotvorac, dok se to ne desi RS će povući sudije iz toga suda dok NSRS ne odluči drugačije, rekao je za govornicom šef kluba SNSD-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!