Terry Gilliam: Odsad sam Loretta, crna lezbejka

Terry Gilliam: Odsad sam Loretta, crna lezbejka Izvor: REUTERS/Stephane Mahe

Američki reditelj i bivši montipajtonovac Terry Gilliam ogorčen je zbog izjave rukovodioca BBC-a zaduženog za komediju, da serije poput “Letećeg cirkusa Montyja Pythona” ne odslikavaju raznolikosti u modernom društvu.

Šef BBC-ijeve komisije za komedije Shane Allen izjavo je na nedavnoj konferenciji za novinare, govoreći o kultnom “Letećem cirkusu Montyja Pythona”, rekao da u današnjem svijetu ne možete okupiti tim od šest bijelih momaka sa “Oksbridža” (Oksforda i Kembridža).

“Treba vam široka lepeza ljudi koja će da odslikava moderni svijet”, naveo je on.

Montipajtonovci na tu izjavu nisu ostali ravnodišni. Reditelj Gilliam oštro je kritikovao Allena tokom svog boravka na Filmskom festivalu u Karlovim Varima, prenosi NME.

“Rasplakala me je ideja da šest bijelih momaka sa 'Oksbridža' više ne može da pravi humorističku seriju. Sad nam treba jedan ovakav, jedan onakav kako bi svi bili predstavljeni… To je s**nje. Ne želim više da budem bijeli muškarac. Ne želim više da budem kriv za sve što je loše na ovom svijetu. Saopštavam vam da sam odsad crna lezbejka… Moje ime je Loretta i ja sam CLT – crna lezbejka u tranziciji”, oštro je govorio Gilliam.

Dodao je da ga je Allenova izjava veoma naljutila, kao i ostale montijapajtonovce, te da se tim komičara ne može formirati poput “boy banda”.

Prethodno se na društvenim mrežama oglasio i njegov kolega iz “Montyja Pythona”, komičar John Cleese, koji je ocijenio da je Allenova izjava nefer.

“Bili smo vrlo raznoliki ZA SVOJE VRIJEME… Imali smo trojicu gimnazijalaca, jednog pedera, i Gilliama koji je, iako nije bio crn, bio Jenki. I nismo imali NIJEDNOG robovlasnika”, napisao je Cleeseu svom stilu.N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Joks

Karakteristicna Monthy Payton-ovska crnuhumorna izjava...mislim iskreno da se niko na nju nije niti nasao uvrijedjen, vjerojatno ce biti zanimljivije njihovo medjusobno "prepucavanje", koje ce nas ako nista dobro nasmijati.

20 1

* Sva polja su obavezna