Stručnjaci upozoravaju roditelje: Bavite se djecom!

Stručnjaci upozoravaju roditelje: Bavite se djecom! Izvor: Pexels

Koliko je loše ako roditelji igraju igrice na mobitelu umjesto da gledaju kako njihova djeca grade kule u pijesku ili da ih ohrabruju dok se pentraju i ljuljaju na konopcu?

Najnovija studija pokazuje da ovaj tip ponašanja šteti odnosima roditelja i djeteta i vodi do problema u ponašanju kod djece.

Djeca bez odgovarajuće potpore ili pažnje roditelja odrastaju frustrirana i hiperaktivna, pokazala je studija koju objavljuje časopis Paediatric Research. Oni se dure, cvile i imaju izljeve bijesa, upozoravaju istraživači nakon provedenog istraživanja tijekom kojeg su pratili ponašanje 181 para roditelja i njihove djece starosti do pet godina.

Tijekom šestomjesečnog razdoblja roditelji su izvještavali o svojoj upotrebi medija i opisivali ponašanje djece.

U gotovo svim slučajevima vrijeme provedeno uz 'spravice', čak i ako je bilo samo jednom dnevno, prekidalo je kvalitetnu komunikaciju roditelja i djeteta. I majke i očevi primijetili su kako su ovi prekidi utjecali na djetetovo ponašanje i povećali njihovu vlastitu razinu stresa.

Ovakve situacije predstavljaju raširenu realnost života u 21. stoljeću. Roditelji su se naviknuli okrenuti se elektroničkim sredstvima kako bi 'napravili pauzu' pa tako, primjerice, američki roditelji provedu najmanje devet sati dnevno gledajući televiziju ili surfajući na računalu, tabletu ili pametnom telefonu.

Ako su još k tome roditelji nezadovoljni svojom obiteljskom situacijom ili društvenim životom, još se više priklanjaju digitalnoj tehnologiji, dodatnim igricama i sl. Neki roditelji koriste 'gadgete' kako bi se 'odmaknuli' od djece, čak i ako ona mole za njihovu pažnju.

"Izravan kontakt i komunikacija s djetetom mora biti u središtu", navodi se u studiji.

Istraživači predlažu da se odvoji određeno vrijeme tijekom kojega se neće koristiti 'gadgeti' te predlažu roditeljima da u parku radije koriste novine nego mobitel, jer prema njihovim saznanjima to manje narušava odnose s djecom nego li razgovori ili surfanje po mobitelu.  

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: roditeljstvo

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Kvrkiñ

Ma sta lupate koje igrice hocete reci fejzbučite po vazdan i malo malo rastava braka ufatio zenu s drugim ili ufatila muza s drugim a jadna djeca sirota ostaju i onda kazete pa to je demokracija sloboda ponašanja a ne k....nje a ako neko ima 2 zene halabuka sta rade vidite kakav nemoral a covhek je dovede kuci ima svoj stan i jedna i druga i sve sto je sleduje u zivotu a ne ovi takozvani kulturni demokrati pored zene se vucaju po autima crkaju pijuci vijagre i to valja e bas je demokracija

1 1

Y

A strucnjaci neka se bave stanovnistvom , gladju , mortalitetom , raseljavanje , bolesti a i sami sobom.

3 0

Hare Kriška

Ipak vam preporučujemo da tokom sexa koristite kondome.

4 1

* Sva polja su obavezna