Slovenija: Zaposlenici dobijaju 250€ ako dovedu nove radnike

Slovenija: Zaposlenici dobijaju 250€ ako dovedu nove radnike Izvor: Morgue File (ilustracija)

Zemlje bivše Jugoslavije izvor su radne snage za slovensku ekonomiju u usponu.

Uslijed manjka radne snage u pojedinim strukama, slovenski se gospodarstvenici u potrazi za adekvatnim profilima radnika već neko vrijeme okreću zemljama u okruženju. Od jula ove godine ukinuta je i zabrana zapošljavanja hrvatskih radnika, ali je manjak toliko velik, a ekonomija u usponu, da samo uklanjanje zabrane neće biti dovoljno, upozoravaju.

U slovenskoj kompanijii za ispušne automobilske sustave, Akrapovič, nedostatak zavarivača riješili su stimulacijom od 250 eura postojećim zaposlenicima koji preporuče ili dovedu potencijalne buduće radnike. Tim je načinom u relativno kratkom roku otvoreno 80 novih radnih mjesta, dok dio radnika pristiže i iz tehničkih i zanatskih škola zemalja u regiji.

“Škole zavarivače obrazuju do određenog stepena, a zatim učenici dolaze k nama na praktičnu obuku. Ako se dokažu, zaposlimo ih”, komentirao je izvršni direktor Akrapoviča Uroš Rosa za Finance. Do sada su tako zaposlili 35 radnika iz BiH, a sličan sistem imaju i za hrvatske radnike, kojih je 20 također nedavno zaposleno.

Novopridošlim se radnicima pomaže pri pronalasku smještaja, poslodavac im plaća tečaj slovenskoga, a i sami poslodavci uče hrvatski i srpski jezik.

Dio je to nove strategije koju su tamošnji poslodavci morali primijeniti ako žele zadržati kvalitetne radnike, pišu Finance a prenosi Poslovni dnevnik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: slovenija , radnici , BiH , Hrvatska , Srbija

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna