Stjepanović: Dvije izjave iz Srbije o genocidu u Srebrenici

Stjepanović: Dvije izjave iz Srbije o genocidu u Srebrenici Izvor: N1

Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo u Beogradu govorio je za N1 o obilježavanju genocida u Srebrenici.

"Čuli smo na pozivnici Inicijative mladih da je premijerka rekla da nije tu, nego da je u Londonu. Tu smo trebali vidjeti jednu spremnost da dođe, da se obilježi stradanje i u Beogradu. Očigledno da smatra da je dovoljno jednom otići i da je stvar završena. Nameće se zaključak da ti raniji odlasci nisu bili iskreni i da ne postoji spremnost da se uđe u proces prihvatanja činjenica i utvrdi ko je odgovoran i koja je odgovornost Srbije", kazao je Stjepanović i dodao:

"To bi moralo biti na tapetu vrha vlasti, makar na dan godišnjice srebreničkog genocida".

Dodao je da se stvari inače guraju pod tepih i da se to naziva pozitivnim.

"Ako je guranje pod tepih stvari i činjenica iz prošlosti pozitivno, ja to ne bih nazvao pozitivnim. Skrenut ću pažnju na dvije izjave. Ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je na vrlo važnoj poziciji je izjavio da nas neće niko na svaku godišnjicu Srebrenice nazivati genocidnim narodom. To nema smisla, niko Srbe ne naziva genocidnim narodom zbog toga, ali ta izjava pokazuje da Srbija nema spremnosti u političkom vrhu da se suočimo sa odgovornošću za genocid, pomaganje toga, plaćanje plata Ratku Mladiću i oficirima koji su sproveli u djelo srebreničkiu genocid a danas su penzioneri kojima plaćamo penzije. Druga izjava je možda opasnija, izjava Predraga Markovića, visokog funkcionera SP-a o "privremenoj granici na Drini". To govori da se mi tog koncepta koji je dove do genocida, da se mi tog koncepta nismo odrekli i da taj san o teritorijalnom uvećanju još uvijek živi i da se čeka pogodan trenutak da se krene u ostvarivanje tih ciljeva", poručio je Stjepanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 6

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

BB

GENOCID SAMA RIJEC BOLI IH SVE SVI KOJI NEGIRAJU ZLOCIN ZNAMO KO SU I GDJE GOD SE POJAVE SVI ZNAJU DA SU ZLOCINCI I AKO NISU ONI TI KOJI SU POCINILI ALI SU IZGORJELI OD MRZNJE I NEMORA NJIMA NIKO NISTA GOVORITI ONI SAMI ZNAJU KOSU I NJIH TO BOLI JER NIKO U SVIJETU NJIH NE BRANI ONI SE SAMI BRANE I BOLI IH RIJEC GENOCID

1 2

Liv

De bogati koristi tacku i zarez.

1 0

perica

Stjepanovicu cini i govori u svoje ime !

5 13

* Sva polja su obavezna