Grabar Kitarović: Pomalo me razočarao odnos prema BiH

Grabar Kitarović: Pomalo me razočarao odnos prema BiH Izvor: N1

Zvanični poziv Makedoniji da započne pregovore o pridruživanju NATO savezu većinom se dočekuje kao pozitivan element u očuvanju perspektive proširenje alijanse na Zapadni Balkan.

 Hrvatska predsjednica je iz Brisela pozdravila poziv Makedoniji, ali i kritizirala odnos Alijanse prema Bosni i Hercegovini.

"Nama je izuzetno bitno stabilizirati prostor jugoistoka Evrope. Drago mi je da će danas biti upućene pozitivne poruke Makedoniji nakon dogovora s Grčkom. Vjerujem, i nadam se, da će se na referendumu nakon dogovora s Grčkom biti potvrđen dogovor jer doista držim da je historijski. Razumijem određene osjećaje nekih Makedonaca, ali mislim da je ovaj dogovor iznimno dobar", kazala je Grabar-Kitarović.

Nakon što je generalni sekretar NATO-a Stoltenberg kazao da Bosna i Hercegovina još nije spremna da bude na dnevnom redu za aktivaciju MAP-a, o odnosu NATO-a prema BiH novinarima u Briselu je govorila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

"Ono što me je pomalo razočaralo jeste odnos prema Bosni i Hercegovini. Bili smo među skupinom država koje su se posebno zalagale za aktivaciju MAP-a za Bosnu i Hercegovinu. Kao što znamo aktivacija tog programa je daleko od samog članstva. Evo, Makedonija je završila 18 ciklusa, prošlo je 18 godina. To bi silno pomoglo Bosni i Hercegovini u reformama koje provode jer bi pružilo taj neophodan okvir za dijalog između NATO-a i Bosne i Hercegovine u smislu daljnje reforme i rekonstrucije njihovih oružanih snaga, prilagodbe cijelog sigurnosnog sustava, ali isto tako i jednog drugog dijaloga o miru, stabilnosti i prosperitetu na jugoistoku Evrope", istaknula je Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsjednica smatra kako je proširenje neophodno kako bi se ojačala borba protiv terorizma, trgovine ljudima ali i krijumčarenja svih drugih roba te kako bi dovelo do jačanja sigurnosti i stabilnosti regiona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 7

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Joks

BiH nikada nece pristupiti u NATO zahvaljujuci RS-oj, a sto su i otvoreno rekli......a kao razlog slijediti srbijansku politiku nepristupanja NATO-u

1 1

Dobro

Brini se ti za Hr. Nemoj nam Boga ti ti pomagat

2 0

Bosniacum

Znaš ti kitarevićko zašto nisu podrzali predloge hrvatske zato što znaju da su neiskreni, kalkulantski i zlonamjerni za bih.

5 0

* Sva polja su obavezna