Okrečeni grafiti Ratka Mladića u Boru i Bačkoj Palanci

Okrečeni grafiti Ratka Mladića u Boru i Bačkoj Palanci Izvor: Inicijativa mladih za ljudska prava

Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava danas su na više lokacija u Bačkoj Palanci i Boru okrečili grafite sa likom Ratka Mladića, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske, koji je prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za ratne zločine širom BiH, kao i genocid u Srebrenici jula 1995. godine.

Inicijativa je navela da su njihovi aktivisti okrečili grafite, koji personifikuju politiku zločina u liku i djelu Ratka Mladića, kako bi ukazali na potrebu da se osudi politika zločina, za koju je odgovorna i Srbija, jer nije spriječila genocid i nije privela pravdi optužene za genocid već im je godinama pružala utočište. 

"Iako je prošlo 23 godine od genocida nad muslimanskim stanovništvom, Ratko Mladić, ali i drugi osuđeni ratni zločinci danas i dalje imaju tretman heroja od strane predstavnika institucija države i dijelova društva u Srbiji. Ovom akcijom još jednom aktivisti Inicijative poručuju da zločinci zaslužuju osudu, a da se doprinos trajnom miru i stabilnosti cijelog regiona iskazuje poštovanjem žrtava".

Grafiti Izvor: Inicijativa mladih za ljudska prava
ratko mladić grafit Izvor: Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija

Inicijativa mladih za ljudska prava poručila je da je "jasna osuda programa i ideja koji su svoju punu realizaciju doživjeli genocidom jula mjeseca 1995. godine u Srebrenici, jedina vrsta osude koja poručuje da se zločini ne mogu tolerisati ni u kom smislu". 

Pozvali su predstavnike institucija Srbije, kao i građane Beograda da prisustvuju komemoraciji žrtava genocida u Srebrenici, koja se večeras održava u parku između Predsjedništva i Skupštine Grada Beograda od 20 časova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Ma

Svaka čast ovim normalnim ljudima,to su pravi junaci koji pravdu i istinu žele.

12 5

Majda

Svaka cast omladino... Neka se cuje

15 5

Gradjanin

Bravo 👏👏👏

17 5

* Sva polja su obavezna