Svjetski mediji izvještavali o Potočarima

Svjetski mediji izvještavali o Potočarima Izvor: N1

Srebrenica je danas tema i u svijetu, a brojni svjetski mediji izvještavali su o svemu što se danas događalo u Potočarima.

Američki ABC napominje kako će danas biti ukopani posmrtni ostaci 35 osoba u mjestu koji je postao sinonim brutalnosti rata u BiH koji je vođen od 1992-1995. godine.

Sličan naslov nudi i britanski Daily Mail, koji piše kako se hiljade ljudi okupilo u Srebrenici kako bi uz molitvu ispratilo 35 novoidentificiranih žrtava genocida. Daily Mail također piše kako je hočlandski bataljon bio brojčano inferioran i slabo naoružan kako bi mogao odgovoriti na ofanzivu.

Deutche Welle nudi kolumnu pod naslovom "Nulti čas srpske Istorije" autora Dragoslava Dedovića koji kroz formu ispovijesti i analize iz vlastitog ugla o događajima u Srebrenici objašnjava veze koje postoje između dva naroda.

Irski Irish Times posvetio je članak ulozi koju je Holandski bataljon imao u srebreničkom genocidu i govori o ljutnji koju holandska vlada i dalje osjeća prema načinu na koji je njihov bataljon ostavljen bez vojne podrške ostalih saveznika, koji su znali da u i oko Srebrenice početkom jula neće biti vojne podrške UN-a.

Američki New York Times nudi vijest o ukopu posmrtnih ostataka 35 novoidentificiranih žrtava, uz napomenu da je ukupan broj ubijenih u genocidu veći od osam hiljada.

Slično piše i turski TRT World, opisujući emocionalan rastanak porodica sa posmrtnim ostacima njihovih najmilijih.

Washington Post također je ispratio 23. godišnjicu srebreničkog genocida, opisujući Srebrenicu kao najgori masakr na evropskom tlu nakon drugog svjetskog rata i poraz UN-ovih snaga u nastojanju da zaštite civilno stanovništvo.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna