Istraživanje: BiH i dalje multietnička država kao i danas

Istraživanje: BiH i dalje multietnička država kao i danas Izvor: Prime Communications
Grafikon 1

Prema istraživanju agencije Prime Communication, koje je provedeno polovinom juna, više od polovine ispitanika smatra da će Bosna i Hercegovina i dalje postojati kao multietnička država.

Da će Bosna i Hercegovina postojati kao multietnička država sa svim istim vladinim institucijama koje i danas postoje smatra 72,1% Bošnjaka, 64,8% Srba i 54,2% Hrvata. Da u budućnosti Bosna i Hercegovina neće biti ovako ustrojena smatra 24,3% Hrvata, 17,2% Srba i 14,7% Bošnjaka. Na ovo pitanje su najviše nadoumica imali Hrvati 21,5%, potom Srbi 15,7% i Bošnjaci 13,3%.

Grafikon 1 Izvor: Prime Communications
Grafikon 1

Da će Bosna i Hercegovina imati istovjetne granice, ali će unutrašnje strukture entiteta biti drugačije smatra 40,2% Srba, 39,6% Hrvata i 24,1% Bošnjaka. Da je to malo vjerovatno mišljenja je 48,2% Bošnjaka, 36,5% Srba i 33,3% Hrvata. Na ovo pitanje nije odgovorilo ili nije znalo šta da odgovori 27,1% Hrvata, 23,3% Srba i 17,6% Bošnjaka.

Grafikon 2 Izvor: Prime Communications
Grafikon 2

Da će Republika Srpska da se odvoji od Bosne i Hercegovine i pripoji Srbiji smatra 23,6% Srba, 6% Bošnjaka i 3,5% Hrvata, dok 78,2% Bošnjaka smatra da to nije vjerovatno, 61,8% Hrvata i 55,6% Srba. Na ovo pitanje je odgovorilo ne zna ili odbija 34,8% Hrvata, 20,9% Srba i 15,8% Bošnjaka.

Grafikon 3 Izvor: Prime Communications
Grafikon 3

Da će se teritorija na kojoj žive bosanski Hrvati odvojiti od Bosne i pripojiti Hrvatskoj smatra 18,7% Srba, 6,3% Hrvata i 3,2% Bošnjaka. Mnogo je više onih koji smatraju da to nije moguće i to 80,5% Bošnjaka, 58,6% Srba i 59,1% Hrvata. Na ovo pitnje nismo dobili odgovor kod 34,7% Hrvata, 22,7% Srba i 16,3% Bošnjaka.

Grafikon 4 Izvor: Prime Communications
Grafikon 4

U istraživanju je učestvovalo 1.000 ispitanika, a primijenjena je tehnika usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika. Populacija reprezentovana istraživanjem je definisana kao opšta populacija Bosne i Hercegovine, starija od 18 godina. Primijenjen je više-etapni stratifikovani slučajni uzorak, sa mogućom greškom od tri posto, saopćeno je iz agencije Prime Communications.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Ja

Koliko ce biti radnih mjesta otvoreno u buducnosti i da li ce biti minimalni licni dohodak veci to treba biti prioritet!! A sve ostalo je relevantno mani te se mijenjanja granica !!! Kome se ide iz Bosne zato sto je multinacionalna neka ide gdje misli da mu je bolje!!!

4 0

Bošnjak

Pa to je manje više realno. Naši političari ne odlučuju ništa, 22 godine oni su jedna beskorisna masa koja raspiruje nacionalnu mržnju, a u stvari sve bitne odluke dolaze iz Brisela. Oni su tu samo da nam isprazne budžet i da izglasaju uzimanje kredita MMF i da zaduže državu. Nizašto oni nisu, oni su samo da se pošalju u neku ustanovu kao što je Goli Otok i da lupaju kamen gumenim čekićima. Svako ko ima imalo mozga vidi šta oni rade, redovno se svađaju, a iza kamera feštaju na državni račun i svi su dobri prijatelji, vjerovatno najbolji. Braća po kriminalu.

9 3

* Sva polja su obavezna