Šarović i Wigemark: Staviti državni zatvor u funkciju

Šarović i Wigemark: Staviti državni zatvor u funkciju Izvor: N1/Ilustracija

Potrebi što hitnijeg završetka preostalih aktivnosti na otpočinjanju rada Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH - državnog zatvora, bila je tema razgovora ministra spoljne trgovine i ekonomskih poslova Mirka Šarovića i šefa Delegacije Evropske unije Lars-Gunnara Wigemarka i ambasadora Švedske u BiH Andersa Hagelberga.

Sagovornici su se usaglasili da je neophodno preduzeti sve neophodne mjere kod nadležnih institucija na lokalnom i državnom nivou, da se ovaj novoizgrađeni, visokobezbjednosni objekat što prije stavi u funkciju.

Šarović je predstavnicima Evropske komisije iznio stavove o najavi mogućeg uvođenja kvota od strane Evropske komisije na uvoz čelika i proizvoda od čelika u EU, naglasivši da bi ova mjera, ukoliko bude donesena, bila problematična sa stanovišta Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a kojim su se i EU i BiH obavezale da poštuju pravila slobodnog tržišta.

On je posebno podcrtao da bi se uvođenje kvota negativno odrazilo na bh. ekonomiju, a posebno poslovanje željezare ArcelorMittal Zenica, najvećeg izvoznika čelika iz Bosne i Hercegovine koji u stvaranju ukupnog BDP-a BiH učestvuje sa 2,5 posto i zapošljava 3.000 radnika.

Osim toga, mjere bi se odrazile i na mnogobrojne kooperante ove kompanije i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH zbog čega će, kako je istakao Šarović "u cilju zaštite svojih privrednika i Bosna i Hercegovina, morati uzvratiti odgovarajućim mjerama“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna