Zločini u Zalazju: "Niko nije odgovarao za ove žrtve"

Zločini u Zalazju: "Niko nije odgovarao za ove žrtve" Izvor: N1
Godišnjica stradanja srpskih civila u Zalazju

Danas je u Zalazju, u blizini Srebrenice, obilježeno 26 godina od pogibije 69 srpskih civila koji su ubijeni u Zalazju, Sasu, Biljači i Zagoni. Dragica Lazarević kojoj su ubijeni suprug i dva brata je istakla kako niko nije odgovarao za ovaj zločin.

"Došla sam zbog dva brata. Muž i dva brata su mi poginuli na istom mjestu. Mužu sam ostavila ružu. Njega su prvog našli na asfaltu ispred ove kuće. Braću sam pronašla prije dvije godine. Pronađeni su na smeću. Mlađeg brata sam bez glave sahranila", rekla je Lazarević i dodala sljedeće:

"Svi se vežu za '95., a šta smo mi sve preživjeli od '92. do '95. godine. Mnogi to narod ne zna i svijet ne zna. Kada će se to dokazati - ko zna, možda kada nestane i nas ili kada se zaboravi. Ne znam da li će se ikad otkriti ko je sve to počinio, ali već se zna ko je to počinio".

Dragici Lazarević u Zalazju ubijeni suprug i dva brata Izvor: N1
Dragici Lazarević u Zalazju ubijeni suprug i dva brata

U sukobima su nestale 22 osobe, a nisu još pronađeni posmrtni ostaci deset ljudi. Ostali su slučajno otkriveni i ekshumirani 2011. godine u Zalazju prilikom potrage za ubijenim Bošnjacima.

Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenice je naglasio kako se danas obilježava Petrovdan, ali i godišnjica kada je veliki broj Srba ubijen.

"Petrovdan je veliki srpski praznik. Nekada je to bila samo slava i vrijeme kada su se Srbi samo radovali. Međutim, postao je simbol stradanja srpskog naroda. Kroz vijekove su Srbi ginuli u svakom ratu", kazao je.

Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica Izvor: N1
Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica

Tribunal u Hagu oslobodio je ratnog komandanta Armije Republike BiH, Nasera Orića, odgovornosti za stradanje Srba na tom području. Orić i Sabahudin Muhić oslobođeni su i u postupku pred Sudom BiH, ali je Apelaciono vijeće ovog Suda, zbog proceduralih grešaka u vođenju procesa, naredilo ponavljanje suđenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: zalazje

Komentara 6

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

@Cccc

Zločin je zločin nema opravdanja, ali imaju zločini i ima Genocid. To nikako nije isto. Dragan Čavić je sam izjavio dok je bio predsjednik da je u okolini Srebrenice poginulo 1760 srba, dok se zna da je u Srebreničkom Genocidu ubijeno 8372 bošnjaka. To se ne može izjednačiti, jer to nije isto. Nije isto planski vršiti sistematsko ubijanje svih i ubijanja koja se dogode zauzimajući teritoriju. To ni blizu nije isto. Zato ubijanje bošnjaka u Srebrenici ima posebnu kvalifikaciju. Ono se zove GENOCID i ima potvrdu međunarodnog suda pravde.

3 0

Pravda

Sudeći po komentarima zadnjih par dana na većini portala u BiH, teško da će doći do pomirenja. Bliže smo bili zajedničkom životu poslije rata nego danas....... Nažalost.......

4 1

Bošnjak

E vidi se šta su oni, Genocid je ubijanje 69 ljudi, a nije Genocid ubijanje 8372, od kojih ima više od 6000 ukopanih. Pokušavaju na sve načine izjednačiti sve strane iako je to nemoguće. Samo Prijedor ima oko 4000 ubijenih bošnjaka i hrvata. Zna se dobro koja je strana selektivno vršila etničko čišćenje i rušila vjerske objekte. Pod kontrolom Armije BiH nijedna crkva nije uništena niti je političko vodstvo dozvoljavalo nikome da to uradi, za razliku od druga dva naroda koji su htjeli sve bošnjačko uništiti. Zato se ne mogu izjednačiti žrtva bošnjaci sa agresorom Srbijom u saradnji sa domaćim srbima koji su nastojali uništiti jedan narod.

16 10

* Sva polja su obavezna