U ponedjeljak zasjeda UO BHRT-a, tema i Cvijet Srebrenice

U ponedjeljak zasjeda UO BHRT-a, tema i Cvijet Srebrenice Izvor: N1

U ponedjeljak će zasjedati Upravni odbor BHRT-a, potvrđeno je za N1 iz ove televizijske kuće.

Na dnevnom redu sjednice naći će se i slučaj Cvijeta Srebrenice, odnosno zahtjev Samostalnog sindikata radnika (SSR) u BHRT-u od menadžmenta BHRT-a traži smjenu urednika IP-a BHT1 Marka Radoje zbog, kako se navodi, narušavanja ugleda BHRT-a i prekoračenja ovlaštenja, povodom njegovih istupa u javnosti i neovlaštenih postupaka kada je u pitanju obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici.

U saopćenju se navodi kako se u svojim javnim istupima Radoja poziva na svoju nepristrasnost, dok se samostalni sindikat radnika u BHRT-u poziva na zakon i akte BHRT-a.

"Dok urednik IP-a BHT1 smatra da je osnovni postulat novinarstva neutralnost, SSR u BHRT-u smatra da je osnovni postulat novinarstva objektivnost, a presude međunarodnih sudova bi trebale predstavljati objektivan stav za jedan javni servis. Jedino od čega javni servis mora biti nezavisan je uticaj političkih partija, pogotovo u predizborno vrijeme", navode iz Sindikata.

Podsjećaju javnost da je ovaj sindikat upozoravao upravljačke strukture BHRT-a na moguće posljedice imenovanja. Kažu kako ovo nije prvi put, u veoma kratkom roku, da se nanosi šteta 73 godine starom ugledu BHRT-a, te insistiraju da menadžment BHRT-a zbog ovakvih postupaka smjeni urednika IP-a BHT1 Marka Radoju.

“Izražavamo podršku našim članovima koji nisu željeli izvršiti naredbu (skinuti sa revera Srebrenički cvijet) koja je protiv svih novinarskih postulata i ukoliko zbog svog profesionalnog stava budu trpili bilo kakve posljedice, Samostalni sindikat radnika u BHRT-u će biti uz njih i odgovoriti na adekvatan način”, saopćeno je u obraćanju samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku

Komentara 6

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Bošnjak

Kažem da ako se ovaj ne makne sa položaja dani jednu KM ne dam za pretplatu. To što se njemu nešto ne sviđa, mene nije briga. Sve dokle god predstavlja i većinski narod u ovoj zemlji, bošnjački, ima da radi i za njih. Ovo nije RTRS niti srbijanska televizija, nego javni servis Bosne i Hercegovine i ima da radi svoj posao. Hvalio se je kako je organiziran direktan prenos uživo sa komemoracije, baš bih volio da ga nije prenosio. Sutradan bi sigurno bio bivši, nema toga koji bi ga spasio otkaza.

5 0

Jagoda

Ja sam gradanin ove zemlje Duzna sam ispunjavati sve obaveze pa tako placati i tv.To sam činila redovno.U slčaju da ovaj Radonja ostane na poziciji kunem se nikad vise necu placati.Meni ne trebaju naconalisti voditi drzavnu televiziju.

19 3

Dole Nacionalisticka Bando

, ali ovakvi, kao Radoja, bas to zele, a to je da uniste BHT servis.

4 0

* Sva polja su obavezna