"U Deklaraciji o ratnim zločinima izbrisan dio o simbolima"

"U Deklaraciji o ratnim zločinima izbrisan dio o simbolima" Izvor: N1

Kabinet člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske do posljednjeg dana nije dao saglasnost za potpisivanje teksta zajedničkih deklaracija zemalja učesnica Berlinskog procesa, sve dok nisu uvažene sugestije nadležnih institucija Republike Srpske, navedeno je iz kabineta Mladena Ivanića.

"Napominjemo da su prvobitni tekstovi deklaracija mijenjani sve dok nisu ispoštovani zahtjevi svih zemalja učesnica, uključujući i stavove iz Republike Srpske. Kroz Odluku Predsjedništva BiH data je saglasnost za potpisivanje Deklaracije o nestalim licima, ali ne i za pristupanje Okvirnom planu za rješavanje pitanja nestalih lica i sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Okvirnom planu, kako je navedeno u Odluci, ne može se pristupiti sve dok ne bude provedena kompletna procedura u BiH, u skladu sa Zakonom o nestalim licima i ustavnopravnim nadležnostima, nakon konsultacija sa svim relevantnim institucijama u BiH, što, naravno, uključuje i Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica. Time su u potpunosti ispoštovane sugestije nadležnih institucija Republike Srpske", stoji u saopćej.

Kako se navodi, u Deklaraciji o ratnim zločinima izbrisan je dio u vezi sa simbolima, što je bila sugestija Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

"Napominjemo da je Kabinet člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske u vezi s definiranjem konačnog teksta ove deklaracije, ali i ostalim tekstovima, sve vrijeme sarađivao i sa stručnim timom Republike Srbije, koja je također podržala ovu deklaraciju. Kad je riječ o Izjavi iz oblasti borbe protiv korupcije, u potpunosti je izmijenjena na način da budu ispoštovane sve sugestije Vlade Republike Srpske. S obzirom na to da se radi o vrlo osjetljivoj temi, svako, pa i najmanje pogrešno tumačenje, može napravitu štetu samo Republici Srpskoj. Površnost i zloupotreba čak i najosjetljivijih tema u svrhu predizborne kampanje prešle su svaku mjeru", stoji u saopćenjzu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku

Komentara 7

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Aa

Dodik je za njega mala Beba namazan svim bojama.

11 7

BL komunista

Dobar dan, Baja je traktorista a Mladen dr. Ekonomski nauka i to predratni sa BU.

5 5

zlatko

zašto nisi na platnom spisku srbije

13 9

* Sva polja su obavezna