Izvještaj Britanaca o ruskom utjecaju u BiH

Izvještaj Britanaca o ruskom utjecaju u BiH Izvor: N1

Rusija u BiH podržava srpske paravojne strukture, te je snažan saveznik predsjedniku entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, navodi se, između ostalog, u Izvještaju Komiteta za vanjske poslove Velike Britanije.

Kako se navodi u Izvještaju, "spoljni akteri poput Rusije, Kine i Turske popunili su prazninu nastalu zapostavljanjem EU Zapadnog Balkana tokom proteklih 10 godina. Mnogi su dodali da, za razliku kineskog i turskog, ruski uticaj u regionu je slab, ponajviše zbog slabog ekonomskog prisustva te zemlje. Uprkos tome, Rusija je sposobna iskoristiti regionalne probleme i ugroziti regionalni napredak ka miru, prosperitetu i, konačno, članstvu u EU i NATO".

Iz Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije su kazali da je jedna od najvećih prijetnji s kojom se suočava ovaj region "povećano miješanje Rusije na Zapadni Balkan, što se moglo vidjeti na pokušaju državnog udara u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine", koje oni opisuju kao kao "lukav primjer ruskog apetita za rizikom i spremnost za pokušaj ometanja".

Ministarstvo također naglašava rusku podršku destabilizacijskim aktivnostima političkih lidera u Republici Srpsko te citiraju izvještaje medija s početka 2018. godine "da lokalna policija kupuje duge cijevi" iz Rusije, podstičući strah od sposobnosti Rusije da destabilizuje krhki mir u Bosni i Hercegovini.

"Procjene Ministarstva o ruskoj prijetnji je ponovilo nekoliko sagovornika koji su nam dali pisani i usmeni dokazi. Sir Robert Kuper je rekao: Kao i drugdje, rusi so veoma su dobri u pogorsavanju loših situacija. To je jedna od njihovih vještina u kojoj su odlični. Ovaj prostor ima mnogo loših situacija i oni rade na njima. Tena Prelec je rekla da 'Rusija veoma dobro igra svoju igru na Balkanu'. Sličnog je mišljenja Michael Taylor iz Oxford Analytice", navodi se u Izvještaju.

Izvor: Screenshot

Također, navode i da su mnogi posvjedočili ruskoj podršci Miloradu Dodiku koji "je počeo da 'prijeti pokretanjem referendum o secesiji od BiH", kaze Dimitar Bechev.

Fiona McIlwham is Ureda za Zapadni Balkan pri Ministarstvu je kazala da je Ministarstvo "veoma zabrinuto situacijom u Bosni”, gdje su se podigle tenzije izmedju tri glavne etničke grupe. Ona je kazala da je Ministarstvo posebno zabrinuto nabavkom dugih cijevi u RS ali da više informacija nije u mogućnosti da ponudi.

"Sagovornici su ocjenili konačni dogovor između Grčke i Makedonije kao izuzetno dobar, ali su naglasili da su problemi Zapadnog Balkana duboko ukorijenjeni u Zapadni Balkan te da će put ka EU biti veoma dug i pun prekida, bez ikakvih garancija za uspjeh. Rusija je spremna uraditi sve što može kako bi omela put Zapadnog Balkana ka stabilnosti i demokratiji. To se vidi u ruskoj podršci državnom udaru u Crnog Gori 2016. godine i u ruskim pokušajima da snabdije oružjem militantne grupe u BiH. Također, postoji bojazan da će Rusija pokušati omesti potpisivanje dogovora između Grčke i Makedonije o promjeni imena Makedonije. Konkretno, Rusija možda podrži održavanje referenduma u Makedoniji o navedenom dogovoru", stoji između ostalog u Izvještaju Komiteta za vanjske poslove Velike Britanije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

vule

treba zavrnuti Vucicu Kolindi i Plenkovicu oni najvece krivice snose za sve sto se desava u BiH

3 1

Bosanac

Na žalost Rusija je članica PIC-a te i ona mora odobriti korištenje bonskih ovlasti. Jedino da Zapad odluči da ih preglasa možda bi moglo. Ali glavni uzrok je odnos Zapada prema Balkanu. Zaboravili su ovaj prostor, misle dovoljno je što tamo narodi ne ratuju. Ipak još nije kasno.

3 0

BOSNA

Daliste visokom prestavniku bonske ovlasti onda mu omogucite da ih koristi onda ce Rusija biti manja od makova zrna s Dodik i Covic ce biti u zstvoru onda Rusija nema sa kim surovati

16 2

* Sva polja su obavezna