Radoja za N1: Do ovog trenutka sam dobio tačno 280 prijetnji

Radoja za N1: Do ovog trenutka sam dobio tačno 280 prijetnji Izvor: N1
Marko Radoja za N1: Tražio sam poštivanje Statuta i principa nezavisnosti BHT-a

Marko Radoja, urednik informativnog programa BHT-a je za N1 komentarisao navod da je zahtjevao da novinari javnog servisa na dan oiblježavanja 23. godišnjice ne nose na reveru srebrenički cvijet. Kako je kazao, tražio je samo poštivanje Statuta i princip nezavisnosti BHT-a.

Objasnio je da je razlog za njegovu odluku i teška prošlost BiH.

"Moram vam prvo reći da Statut BHRT-a jasno propisuje ponašanje voditelja i novinara javnog servisa. Morate znati da BiH ima tešku istorijsku prošlost. Zemlja je još uvijek neuređene. Mi još uvijek nemamo dogovorene zajendičke zakone kada je u pitanju kada slavimo, kada tugujemo. Ništa nam nije regulirano. Upravo zbog težine naše istorije, donio sam odluku tj. preporuku i molbu voditeljima da na rever ne stavljaju srebrenički cvijet", rekao je Radoja.

Izvor: N1

Ukazao je da su novinari odnosno reporteri jučer u Srebrenici nosili Cijet Srebrenice.

"S druge strane, svi reporteri koji su bili u Srebrenici su stavljali na rever srebrenički cvijet", istakao je i dodao:

"Posljednjih mjesec dana sam dobio nekoliko zahtjeva od ostalih udruženja žrtava rata iz reda srpskog i hrvatskog naroda, također se njihovi simboli stavljaju revere voditelja. Da bi izbjegli tu situaciju koja bi BHRT mogla izložiti različitim pritiscima, tražio sam samo da se ispoštuje Statut i da voditelji budu neutralno obučeni. Mi smo Srebrenici dali punu moguću pažnju. Četiri dana su naše ekipe na terenu i radimo sve što se tiče Srebrenice - od direktnog prenosa, naši dnevnici koji traju od 30 do 40 minuta su posvećeni Srebrenici. Radili smo psoebne priče i naredio sam svim dopisništvima da sve prate, bilo gdje u svijetu. Tražili smo da nam se dostavljaju informaciju".

Ne vidi razlog da mnogo prašine u javnosti diže zbog ovog slučaja.

"Uopšte ne znam zašto se ovakva galama digla jer smo potpuno kao javni servis popratili dešavanja oko Srebrenice. Taj cvijet nema veze sa mojom mržnjom niti bilo sa čim drugim nego jednostavno da ne bi otvorila Pandorina kutija. 21. imate postavljanje krsta na Zlatištu - šta ćemo onda, šta ću ja kao urednik, šta ću kada bude 'Oluja' jer je za Hrvate to pobjedonosni dan, a za Srbe tragedija", podcrtao je.

Kako je istakao, samo je insistirao na nezavisnosti javnog servisa BiH.

"Jednostavno sam htio princip nezavisnosti javnog servisa i da nema potrebe da se nosi bilo kakva obilježja, jer svakako u našem programu i emisijama pravimo priloge, imamo javljanje emitera i nema potrebe za tim. Ne znam zašto se ovaj cijeli slučaj ovoliko ispolitizovao", mišljenja je Radoja.

Potvrdio je da mu je prijećeno smrću i da su bh. sigurnosne agencije procijenile da je njegova lična sigurnost ugrožena.

"Do ovog trenutka sam dobio tačno 280 prijetnji smrću. Ima tu poziva na sakaćenje, prebijanje i ostalo, što se tiče najtežih krivičnih djela, a to je ugrožavanje lične bezbjednosti - to je 280 prijava. Upoznat je MUP, Tužilaštvo i SIPA. Bezbjednosne službe rade svoj posao i procjenjeno je da je moja bezbjednost ugrožena", zaključio je Radoja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku

Tagovi: Marko Radoja , BHRT

Komentara 12

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Gogi

Srebrenicki cvijet nije "bilo kakvo obilježje" pogotovo u BiH i na BHT.

10 2

Lala

To je predznak da se niko nemoze sigurno osijecati u BiH samo mozda neki pojedinci ali Narod nikako.Mladi su razocarani i nesigurni kada vide da se nista nemijenja. To susjednim Drzavama odgovara da bi pripojili teritrijalno svako po jedan dio ako bi doslo eventualno do raspadanja BiH kao Drzave.Bosnjaci tu gube najvise ali i Srbi i Hrvati.

5 1

Gogi

Srebrenicki cvijet nije "bilo kakvo obilježje", a pogotovo u BiH i na BIT.

7 2

* Sva polja su obavezna