Dobio spor protiv Swissa, nazivali ga "srpskom svinjom"

Pred Višim sudom u Beogradu presuda koja predstavlja svojevrsni presedan - avio-kompanija "Swiss International Air Lines" osuđena je zbog diskriminacije i neosnovane zabrane leta Bojanu Marku Lensu. On je na jednom od letova doživio niz uvreda na ličnoj, ali i etničkoj osnovi.

Izvor: N1

Bojan Marko Lens. Do jučer je bio jedan od najpoznatijih hirurga plastične hirurgije, ali i stručnjaka u istraživanjima i liječenju raka kože, a sada i kao čovjek koji je pobijedio Swissa. Kompaniju je 2015. godine tužio, jer se nije obazirala na njegove žalbe da ga osoblje vrijeđa i diskriminiše, već su mu čak dva puta zabranili let.

"Problemi su praktično počeli u martu 2011. kada je šef kabinskog osoblja, gospođa Mitro Advik, na letu između Beograda i Ciriha, tužioca nazvala "srpskom svinjom"... Predstavnik kompanije Dorit Rozenberg u oktobru 2012. godine rekla je da je upoznata sa njegovom tvrdnjom o uvredi, što je prokomentarisala tobožnjom šalom: "Vi ne ličite na svinju, ali ste svakao Srbin"... Tokom 2013. godine Dorit Rozenberg govorila je razne uvredljive diskriminatorske stavove o Srbiji i Srbima, kao što su: "Srbi su lenji", "Srbi su glupi", "Ljudi iz Srbije uopšte ne bi trebalo da putuju"... i druge", navodi se u obrazloženju presude.

Tužbe protiv velikih kompanija nisu tako česte i većina izazove pažnju javnost. Iako se često čuje mišljenje da je protiv njih borba uzaludna, to nije tačno, uvjerava povjerenica za zaštitu ravnopravnosti.

"Moguće je da mali čovek dobije jednu veliku kompaniju", kaže povjerenica Brankica Janković.

Ali, šta se postiže.

"Možda vi nećete promijeniti mišljenje čovjeka ili nadležnog u kompaniji, ali ćete poslati poruku da su takva ponašanja nedopustiva i takvi su ishodi većine naših postupaka, već se šalje jasna poruka da ne možete ljude da diskriminišete, vrijeđate", kaže povjerenica.

Ova presuda, po odluci suda, objavljena je u dnevnom listu Politika na punih 12 strana. Pored pola miliona dinara odštete i više od 200 hiljada dinara troškova suđenja, Swiss Air morao je da plati i 12 stranica oglasa. Prema cjenovniku Politike, ispada da je za to potrošeno blizu 2,2 miliona dinara bez PDV. To znači da je samo jedan slučaj diskriminacije tu kompaniju do sada koštao blizu tri miliona dinara, odnosno oko 25 hiljada eura. 

I upravo tu leži dobrobit za sve, vjeruje aktivistkinja za ljudska prava Ivana Stjelja.

"Jako važno kod diskriminacije, ne samo dosuditi nekom da plati određeni novčani iznos, već i takvo ponašanje staviti na stub srama, odnosno dati jednu osudu cijele javnosti, kako bi svi shvatili kako takvo ponašanje nije samo na štetu pojedinca, već i ne doprinosi opštem dobru svih nas", objašnjava Stjelja.

Ona navodi i da praksa pokazuje da je velika nesrazmjera između postupaka koji se vode na sudu i pred povjerenicom za ravnopravnost, u odnosu na broj slučajeva o kojima govore istraživanja civilnog sektora, ali i stavovima građana. Zbnog toga ovakve presude mogu da ohrabre diskriminisane ljude da potraže pomoć.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

istina gols

Ne znam sta mu je to ruzno rekla . Jest da istina boli

3 1

Rihad

Nemožete govoritti swiss air jer toje kompanija bankrutirala. Kaže se aviokompanija swiss

6 9

* Sva polja su obavezna