Priština ukinula sporne carine na voće, povrće i kukuruz

Priština ukinula sporne carine na voće, povrće i kukuruz Izvor: N1

Privremene institucije u Prištini ukinule su spornu odredbu o zaštitnoj carini od 30 odsto na uvoz sezonskog voća i povrća i kukuruza, koja je uvedena 13. jula ove godine, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Priština je prošle sedmice ukinula zaštitne carine na 14 proizvoda, a najnovija odluka se odnosi na preostalih sedam vrsta voća i povrća, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ljajić je kazao da je popuštanje Prištine posljedica "pritiska i odlučne reakcije Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore", koje su se prošle sedmice, na ministarskom sastanku u Beogradu, "jedinstveno suprotstavile ovoj i svakoj drugoj vrsti barijera u trgovini".

"Četiri zemlje će nastaviti da insistiraju na ukidanju preostalih carinskih i vancarinskih barijera koje je ranije uvela Priština. Samo kroz slobodan protok ljudi, roba i usluga može doći do stvaranja zajedničkog ekonomskog prostora na Zapadnom Balkanu, koji je u apsolutnom interesu svih strana CEFTA, jer povećava konkurentnost naših privreda i otvara mogućnost novih investicija u regionu", rekao je Lajić.

On je podsjetio da su i dalje na snazi barijere Prištine za promet brašna i termo blokova iz centralne Srbije, mlijeka i mlječnih proizvoda iz Bosne i Hercegovine i piva iz Crne Gore.

"Međutim, najnovija najava iz Prištine i Tirane o brisanju granica je u potpunoj suprotnosti sa principima regionalne saradnje i daljih ekonomskih integracija Zapadnog Balkana. Takvi, jednostrani potezi, pre su uvod u realizaciju velikodržavnog projekta, nego što podstiču jačanje privrednih i trgovinskih veza u regionu", upozorio je Ljajić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

stari-slikar

Blago nama Hrvatima kad to znamo a znamo da to koristui nema nimalo za zadnjega potrošažća - Hrvata - kako ga ono ogrdno nazvaše građaninan sa saela i selendre . Eto nakon poplava vratiše se ljudi iz sle i teških selendri ( građani svojim kućama !)

0 0

Baya Dudukalo

Moj ljajiću nisu oni uvodili mjere protekcije, oni treniraju strogoću na vama, test kako vam se predstaviti sa kao drzavni sa svojim zakonima. Test uspio. Idemo dalje.

3 1

* Sva polja su obavezna